Ако се интересувате от ситуацията в Украйна, то най-вероятно вече сте се натъкнали на новина за пилот, известен като „Призрака на Киев“.

От началото на инвазията на руски сили на територията на Украйна досега в социалните мрежи е пълно с кадри и истории за пилота, свалил шест самолета за един ден над столицата Киев. Дори акаунтът на Украйна в Twitter публикува пост, в който се казва, че пилотът на изтребителя МиГ-29 предизвиква сериозни проблеми на руските сили.

Във видеото, придружаващо поста, те обясняват, че „Украйна вероятно вече се е сдобила със своя първи ас от Втората световна насам“, след което пожелават на пилота „успешен улов“.

„През първите 30 часа от инвазията на Русия през февруари 2022 г. той свали 6 руски военни летателни апарата, а до 26 февруари – 10 военни самолета на окупаторите – продължава видеото. – За да се превърнеш в ас, трябва да свалиш 5 самолета. А Призрака на Киев свали два пъти повече.“

В същото видео обаче се казва, че подвизите на пилота не са потвърдени.

„Въпреки че все още не е ясно кой пилотира украинския МиГ-29 и дали той е отговорен за 10-те свалени руски самолета, украинците са благодарни на този герой с месингови топки, който схрусква руски самолети за закуска.“

Колкото и да е готина идеята за ас, свалящ силите на нашествениците, определено има защо и да сме скептични към идеята:

1. Пропагандата да имаш ас, който сваля толкова много вражески самолети, звучи твърде хубаво, за да е истина.

2. Военни експерти изразиха съмнение, че подобни подвизи са възможни на съвременните бойни полета.

3. Някои от кадрите на въпросния ас са от видеоиграта Digital Combat Simulator.

Според Snopes въпросното видео е качено за първи път в YouTube от потребителя „Comrade_Corb“. То е идентифицирано като отдаване на почит на Призрака на Киев, създадено в симулация. Впоследствие се разпространява и в други социални платформи, където фактът, че не е истинско, се изтъква от няколко потребители и става виурсно.  

До момента не съществуват потвърдени кадри, които да показват как Призрака извършва своите подвизи, което кара някои хора да смятат, че това е чисто и просто градска легенда, макар и полезна като форма на пропаганда за Украйна. Task and Purpose изтъква, че Русия губи около 10 самолета през първите 2 дни. Като се има предвид, че Украйна разполага с установки земя-въздух и 98 самолета, малко вероятно е (макар и не невъзможно, ако все пак предпочитате да мечтаете), че ас е свалил 6 летателни апарата за един ден.

Въпреки това няколко души твърдят, че са идентифицирали Призрака и един от тях е бившият президент на Украйна.

„На снимката – пилотът на МиГ-29. Самият „Призрак на Киев“. Той ужасява враговете си и кара украинците да се гордеят – пише бившият президент Петро Порошенко в Twitter. – Той спечели 6 победи над руските пилоти! С подобни силни защитници Украйна със сигурност ще спечели!“

Източник: IFLScience