В началото е... разглеждането. Досега детето беше просто То - създание, чието присъствие чувствахте и чийто образ рисувахте във въображението си, но след раждането неговото лице и телце са вече пред вас.

Ще ви се въртят милион въпроси: дали трябва да са му толкова светли миглите, дали тази трапчинка на бузката е нормална, ами пръстите – не са ли прекалено дълги, защо има толкова много коса, защо няма? Ами пъпчето – кога ще падне, не е ли опасно да пипам фонтанелата?

Ако забележите нещо, което ви притеснява, колкото и малко да е то, веднага попитайте акушерка, лекар или неонатална сестра, изобщо - човек, който разбира от бебета.

През първите 24 часа здравен специалист е възможно да предложи на бебето да се инжектира витамин К, за да се предотврати рядък проблем със съсирването на кръвта – поинтересувайте се за подробности.

През първите 72 часа на новороденото ще бъде направен задълбочен преглед и ще бъдат изследвани очите, сърцето, бедрата, ханша, и тестисите при момчетата. Ще се направят и някои скрийнинг тестове, за които ще ви уведомят.

После се прибирате в къщи и запознанството ви продължава:

Пъпче и пъпна връв

Пъпната връв изсъхва и пада след около една седмица. Но дотогава пъпчето трябва да се поддържа сухо и чисто. Ако забележите кървене или някаква промяна, потърсете помощ и попитайте има ли нужда от дезинфекция.

Фонтанела

На 2 места – на темето на главата на новороденото близо до челото и също на тила черепните кости все още не са свързани. Тези меки участъци се наричат фонтанели и позволяват на костите да се огънат, за да може главата да премине през родовия канал. С втвърдяването на костите на черепа те ще се затворят след около 18 до 24 месеца.

Не се притеснявайте да докосвате или измивате фонтанелите, тъй-като те са покрити с дебела защитна мембрана.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.