И двата пола топят калории, гледайки телевизия, но при мъжете те са повече, твърдят учени на базата на ново проучване, цитирано от ВВС.

Авторите на проучването са установили, че докато седят на дивана и гледат любимия си сериал, жените също изгарят калории, но много по-малко от своите партньори.

За целите на проучването специалистите са отчели колко енергия изразходват три двойки по време на всекидневните им занимания.

Преди на всяка двойка да бъде поставена различна задача - един час в залата за фитнес, три часа домакинска дейност или излежаване, всички участници са хапнали порция пържени картофи, съдържаща 600 калории.

Отчетеният впоследствие разход на енергия е показал съществени различия между двата пола. Оказало се, че късметлиите, получили задачата да се излежават пред телевизора, също са изгорили калории в резултат на тази "дейност", но със съществени различия - 640 калории за мъжа и само 292 за дамата.

Експертите обясняват, че когато си почиват, жените изгарят много по-малко калории от мъжете, защото са по-леки, а мускулната им маса не е толкова гладна за енергия.