Повече от половината родители не отразяват наличието на излишни килограми и дори затлъстяване у децата си, твърдят изследователи от Нотингамския университет.

В полза на тези изводи говорят резултатите от метаанализ на 87 изследвания, проведени от 2000 до 2018 г., в които влизат данните на 24 700 деца и техните родители.

Учените констатирали наличието на любопитна тенденция, а именно – родителите особено често са склонни да не забелязват излишните килограми у малките деца. Специалистите отбелязват, че „колкото по-малко е детето, толкова по-рядко родителите оценяват, че то има излишни килограми“. По думите им, най-голяма лоялност родителите проявяват в оценката си на теглото на момчетата – прехранените по-често били оценявани от мама и татко като такива с нормално тегло в сравнение с момичетата.

Освен това научните експерти твърдят, че родителите с излишно тегло по-рядко от стройните забелязвали наличието на повече килограми у децата.

„Възрастните хора, които страдат от затлъстяване, имат проблем с възприятието на масата на тялото си. Оказва се, че този проблем съществува и в отношението им към децата в подобно положение“, цитира мнението на учените Medical Express.

Съгласно данните, повече от една трета от децата и тийнейджърите (34%) не виждат проблем, при все че имат излишни килограми. На свой ред повече от половината родители (55%) недооценяват риска от наднорменото тегло на децата си, като смятат, че то е в норма.

Родителите често обясняват излишните килограми на детето си с това, че то има „широк кокал“ и избягват темата за затлъстяването.

Но „признаването на проблемите с теглото и ранното им проявяване дават добра възможност още в детството да се направят корекции, които се отразяват през останалата част от живота в положителен план“, казват авторите на проучването.

Източник: Новите родители