Редовният секс е свързан с по-добра памет при жените, сочат нови изследвания. Предходни проучвания свидетелстват, че същото по всяка вероятност е валидно и за мъжете. Изследвана е т.нар. „работна памет“. Тя е свързана със способността ни да задържаме и обработваме информацията в съзнанието и се смята за един от най-важните аспекти на паметта.

В изследването участвят 78 млади жени, които правят тестове за запаметяване на лица и имена и попълват анкета, свързана със сексуалния им живот. Резултатите показват, че жените, които правят секс по-често, имат по-добри резултати на тестовете за памет. Връзката е особено силна при задачите за запаметяване на думи.

Теорията на учените е, че сексът подобрява неврогенезата (развитието на нови мозъчни клетки) в участъците на мозъка, свързани с паметта, и по-специално хипокампуса.

Сексът може да увеличи равнищата на невротрансмитери в мозъка, което на свой ред помага за растежа на мозъчни клетки в хипокампуса. Физическото натоварване, свързано със секса, както и увеличеният приток на кръв към мозъка, също могат да бъдат важни за подобряване на паметта.

Това не е първият път, когато сексът е свързан с благоприятни последствия за мозъка. Предишни изследвания са установили, че мъжете и жените, които са сексуално по-активни, са изложени на по-малък риск от деменция (Wright & Jenks, 2016).

Източник: PsyBlog