Часът е 7 сутринта. Звукът на телевизора гръмва и политици от поредния сутрешен блок се опитват да разбудят Илиян Кочански. 29-годишният финансист трябва да се яви на работа в 8,30. Наистина, има да довършва проект, но защо толкова рано?

До 7, 15 не се случва нищо. Приятелката му, вече ококорила очи от шумотевицата в спалнята, се включва в кампанията по събуждането. Следва леко размърдване, обичайното обръщане на другата страна. И така няколко пъти. Към 8 без 15 Илиян героично крачи  към банята, без да престава да се прозява.

Класира се в офиса в последната минута с вид на тежък махмурлия. Да е пил снощи? Не, само една бира. Е, легна си към 2,30, но това е в реда на нещата, прави го почти всяка вечер. Просто не може да заспи по-рано, а и тъкмо в късните часове го хваща музата и мозъкът му работи на пълни обороти.

Илиян Кочански е “сова”, от онзи рядък тип човеци, които не могат да си лягат рано и не могат да стават рано (също като мен). И пикът на активността им е следобед, а не сутрин, както на мнозинството от обитателите на планетата ни. Така иска организмът му, но е принуден да се съобразява с правилата, установени от други. Което може да се окаже фатално.

Навиците за сън отличават хората подобно на расовите различия, показват много проучвания. За съжаление живеем в свят, създаден за „чучулиги”. Но учени доказаха, че насилването на естествения биологичен часовник е основна причина за едни от големите бичове на човечеството като рака, сърдечните заболявания, астмата, гастрита, шизофренията. Това поставя „совите” сред най-застрашените видове в света на хората.

Тийнейджърите не са виновни

В периода на подрастване е естествено младежите да развият склонност да се излежават сутрин. Това обикновено не е по тяхна вина – гените пренастройват човешкия биологичен часовник на режим “сова” в тийнейджърските години на повечето от нас. За свой късмет момичетата и момчетата надрастват тази тенденция около 20-ата си година. И все пак някои като мен и Илиян остават белязани от знака на совата до края на живота си. Това означава, че денонощният им цикъл започва по-късно от изгрева на слънцето и достига най-ниската си точка в ранните сутрешни часове. Така „совите” са най-активни в късния следобед и вечерта. А модерният свят – училища, офиси, институции – е устроен изцяло според ритъма на „чучулигите”. Единствената утеха на „совите” остават нощните заведения. Но купонът достатъчна компенсация ли е за всекидневното неудобство?

Биолози доказват, че ако следваме естествените си подтици, времето, в което ядем, спим и имаме сили да работим, не зависи от нас, а от биологичния ни часовник.

Дебнат страшни болести

Културните норми и будилникът обаче принуждават онези, чийто ритъм не съвпада с този на мнозинството, да упражняват всекидневно насилие над природата си. Цената на това е неочаквано висока – разбиването на природните ритми на тялото е една от основните причини за сериозни болести като рака, сърдечно-съдовите заболявания, гастрита, астмата, шизофренията, проблемите с ученето и други, показват множество лабораторни изследвания.

Преди няколко години Чарлс Чайслер от Харвардския университет показа, че цикълът на вътрешната активност на организма е 24 часа и 11 минути, плюс-минус 16 минути. Начинът, по който протича той, обаче е различен при всеки и се променя с възрастта. Чайслер проследява в продължение на месец всяка стъпка на 29 пълнолетни мъже и жени. Те нямали достъп до обозначения за време като часовници, редовни хранения и слънчева светлина и прекарвали времето си в полулегнало положение и в “принудителен” 28-часов цикъл на сън и будно състояние. Този режим целял да отдели естествения вътрешен ритъм на хората от външните сигнали, които го синхронизират със слънчевите цикли.