Мислите, че трябва да сте луди, за да включите макадамия в здравословна диета? Подобно на яйцата, ядките отдавна са получили лош имидж поради високото си съдържание на мазнини. Но, както се оказва, някои ядки (като макадамията) може да са много полезни. Foodpanda подбра любопитни факти за вкусната ядка.  

 1. Обикновено растат в тропически климат с вулканична почва като Австралия, Бразилия, Индонезия, Кения, Нова Зеландия и Южна Африка.
   
 2. От 1990 г. хавайската макадамия се превърна в международен деликатес.
   
 3. Между 78 до 86 процента от мазнините са мононенаситени (доброто за вас, сърдечно-здравословен вид мазнини). Мононенаситените мазнини спомагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.
   
 4. Поради високото съдържание на мононенаситени мазнини маслото от макадамия бързо се превръща във фаворит сред топ готвачи по света. Освен това маслото от макадамия има по-висока точка на загряване от зехтина, което означава, че може да се готви при по-високи температури, без да се разгражда и губи вкуса си.
   
 5. Може би най-добрата причина да ядете макадамия е че помагат на тялото ви да намали холестерола, но и самите те са 100% без холестерол.
   
 6. Всъщност тези вкусни ядки имат един от най-високите проценти калории от всички ядки.