Любовта към новороденото невинаги се случва на мига и в първите дни след раждането. Понякога минават седмици и месеци, докато почувствате майчинския инстинкт.

Всъщност има толкова много начини да се свържете с бебето си в тези първи моменти, след като се приберете от болницата у дома.

Предлагаме ви 6 доказани във времето препоръки, които наистина работят!

1. Правете му по-често неонатален масаж

Докосването създава съпричастност и масажът отпуска много мъничето. След баня или малко преди лягане, внимателно намажете ръцете, краката, корема и гърба на бебето и нежно го масажирайте. Това определено ще му хареса.

2. Поглезете се взаимно

Изследванията показват, че човешкото докосване е чудесен начин да покажем на другите това, което ни интересува, без думи. Това е и началото на комуникацията с вашето бебе: следователно можете да го държите в ръцете си или да го притиснете до себе си, за да се получи онзи вълшебен контакт кожа до кожа.

3. Търсете визуалния контакт

Винаги го гледайте в очите. Това е един от първите начини то да общува с вас. Проучванията показват, че поддържането на зрителен контакт с вашето мъниче го кара да се чувства сигурно и спокойно, като същевременно полага основите за необходимите социални умения.

4. Отговорете на нуждите на детето

Голяма част от връзката с бебето се създава именно чрез реагиране на молбите му: утешавайте го, когато плаче; хранете го, когато е гладно; сменяйте му памперса, когато е необходимо.

5. Четете му книжки

Никога не е твърде рано да споделите любовта си към четенето с вашето дете. Това е специален момент, защото му позволява да чуе успокояващия звук на гласа ви.

6. Усмихвайте му се постоянно

Когато вижда щастливото ви лице, бебето се радва истински. Още от самото начало то изучава изражението на лицата на хората около него. И скоро ще започне да ви имитира. А първата усмивка на вашето дете ще ви достави неповторимо щастие.

Новите родители