Гняв, безсилие, притеснение, смяна на диетата, пренебрегване на самите себе си, промяна на навиците ни за сън и почивка. Колко от тези моменти сте изживели наскоро? Надяваме се, че не са били много, защото това са най-вредните поведения за нас самите, които могат да се проявят по време на този етап на несигурност покрай пандемията, според Ана Асенсио, психолог, лекар по невронаука и основател на „Положителни животи“.

По думите ѝ, повечето психологически промени идват от прекомерни искания и самоизисквания. Те също ни карат да изпитваме стрес и да реагираме импулсивно, вместо да действаме спокойно, като по този начин разваляме комуникацията си с хората около нас, пише abc.es.

За да намалим нивото на стрес и тревожност, на които сме подложени, Ана Аненсио предлага да се грижим за спокойствието си, да работим търпеливо, любезно и съзнателно, да търсим вътрешен мир и да изключим пренапрежението, за да можем да се грижим добре за нас и хората около нас. А това може да се направи с повече почивки през деня, позитивно мислене и практикуване на медитация. 

Някои от практическите техники в това отношение психологът описва така:

- Практикуване на диафрагмално дишане - внимателното дишане за 10 минути сутрин и 10 минути през нощта (или броене до 50) е много здравословно.

- Задържане на вниманието ви върху това, което правите в момента.

- Отпуснете се с вашата любима музика.

- Правете упражнения у дома, независимо дали йога, пилатес, скачане или танци.

- Направете няколко неща, които ви забавляват и ви карат да се смеете: семейни игри, гледане на сериали или филми, четене на книга.

- Научете се да мислите позитивно, така че когато мислите ви са объркани, да имате алтернативи, чрез които да се свържете със спокойствието.

- Практикувайте медитация, за да намалите скоростта и количеството мисли в секунда във вашия мозък.

- Развивайте позитивни навици като практикуване на смях (макар че в началото е изкуствено), съсредоточаване върху благодарността, практикуване на техники за съзнателност и създаване на планове за 24 часа... и изграждане на доверие. 

Друг аспект, за който психологът съветва да се грижим, е управлението на времето ни. Ежедневните ни дейности покрай пандемията са се променили съществено, обяснява Ана Асенсио, и това означава, че сме принудени да се приспособяваме ден за ден към случващото се. Нашият мозък се нуждае от време, за да се адаптира към промените в ежедневието ни.

Повечето хора днес потвърждават, че имат чувството, че работят повече, въпреки че са си вкъщи (работа по телефона) и не прекарват време в пътуване до работата (кола или транспортни средства). А към всичко това се добавя и образованието на децата и домакинските дейности. Следователно, съветва психологът, трябва да адаптираме управлението на времето към нуждите ни, но да бъдем мили към себе си, без да се насилваме повече от необходимото. За това обикновено помага разработването на дневен ред от навици и задачи, които освен работа, включват почивка и време за себе си. Ключът е да си направите разписание за работа, график за внимание на децата, като се редувате с партньора си, ако живеете заедно. 

Знаците, които ни казват, че нещо не е наред и че е време да се променим, са като обърнем внимание на усещанията, емоциите и мислите си, за да разберем посланието, което ни дават ума и тялото ни. Ако отрицателните мисли нахлуят в нас или сме преуморени, усещаме мускулни болки, дискомфорт в гърба или стомаха, имаме проблеми със съня, станем раздразнителни или ни налегнат отрицателни мисли, нямаме сексуално желание, ядем повече или по-малко, или усещаме пристъпи на тревожност, едно е ясно - трябва да се променим, така че реалността, в която живеем, да не ни влияе на психологическо ниво отвъд нормалното. 

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз