В момента ситуацията по света не е никак розова. Това означава, че има множество тъжни и стресирани хора, които се чудят какво могат да направят, за да бъдат по-щастливи. Въпросът, който обаче трябва да си зададете, е дали щастието е нещото, към което трябва да се стремите в точно този момент.

Като първи аргумент срещу тази идея може да вземем позицията на Нобеловия лауреат Даниел Канеман известен със своята работа по психология на разсъждаване и взимане на решения, бихейвиористична икономика и хедонистична психология. Според него повечето хора в действителност не се стремят точно към това да бъдат щастливи. На пръв поглед това може да звучи странно, но когато разберете разликата между щастието и удовлетворението нещата ще се наредят по съвсем логичен начин.

Щастието е онова позитивно чувство, което изпитвате, когато се разхождате сред природата и гледате красиви пейзажи, или пък когато хапвате някакъв вкусен десерт. То определено е нещо хубаво и позитивно, от което имаме нужда. Удовлетворението обаче е нещо по-дълбоко и по-дълготрайно. То е чувството за смисъл и задоволство от добре изживения живот. В края на краищата, повечето хора биха предпочели да са удовлетворени, вместо щастливи. Това става повече от ясно от факта, че нещата, които носят удовлетворение, като например изграждането на бизнес или отглеждането на деца, могат да бъдат доста неприятни в дадени моменти. Смисълът, който тези дейности внасят в живота ни е повече от достатъчен, за да ни накара да пренебрегнем краткотрайното нещастие. Това важи в още по-голяма степен в условията на криза.

Смисълът ще ви помогне да се справите с кризата

Проучване на професора от бизнес училището на Харвардския университе Ян Яхимович  установява, че преследването на „смисъл“ в кариерата е по-вероятно да ви донесе дългосрочен успех и устойчивост, отколкото ако стремежът ви е да преследвате някаква „страст“. Когато нещата не вървят и живота постоянно ви изправя пред предизвикателства, смисълът е нещото, което ще ви помогне да се изправите на крака и да продължите напред.

В статия за „Ню Йорк Таймс“, озаглавена „Силата на смисъла“ (The Power of Meaning), Емили Есфахани Смит твърди, че този бизнес принцип е приложим и в настоящата криза с пандемията от COVID-19.

Поддържането на добро настроение с упражнения, добър сън и социални контакти е много добра идея, но изследвания показват, че най-добрия начин за преодоляване на трудностите е чрез намиране на смисъл в тях и в живота като цяло.

„Може да изглежда неуместно да призоваваме хората да търсят доброто в криза от подобен мащаб, но според проучване на различни трагедии и катастрофи, най-устойчивите хора правят точно това.“, пише Есхафани Смит. „В изследване, в което са участвали повече от 1000 души, 58% от респондентите са казали, че са намерили нов положителен смисъл в живота си след атаката от 11 септември 2001 година – било то по-голяма благодарност за живота, който имат, или по-дълбоко чувство за духовност. Друго прочуване установява, че оцелелите след сериозни сърдечни проблеми, които са потърсили смисъл в тези изпитания, са станали по-здрави с времето“, добавя тя.

С други думи, в тези тежки времена, в които се намираме в момента, би било добре да обърнете повече внимание на смисъла и удовлетворението за сметка на щастието.

„Когато се чувстваме депресирани или разтревожени, повечето ни близки и приятели ни съветват да се занимаваме с нещо, което ни прави щастливи. В момента хората се насърчават да спортуват и да намалят времето, което отделят на социалните мрежи и на новините, за да предпазят психичното си здраве от потока от негативизъм, свързан с пандемията. Не казвам, че това са лоши съвети. Ако обаче целта е да се справим с кризата, тези дейности нямат толкова голям ефект, колкото намирането на смисъл“, казва Есхафани Смит.

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз