Наскоро учени обявиха, че е „е по-добре да бъдете сами, отколкото с неправилния човек“. Изследването е публикувано в научното издание Family Psychology и показва, че качеството на връзките е свързано до голяма степен с физическото и психическо здраве.

Преди да стигнат до това заключение, изследователите от Университета Бъфало в Ню Йорк, САЩ, проследяват двеста сериозни връзки в продължение на две години. Участниците в изследването са млади хора, които идват от семейства с двама родители. Според учените няма значение дали става дума за брак или просто за близка и трайна връзка, тъй като и двете имат еднакво отражение върху здравето.

Много от нас вярват, че е по-добре да сме с някого, отколкото сами, дори и да не се чувстваме напълно щастливи с този човек, за да не се чувстваме самотни.

Оказва се, че тази логика влияе зле на здравето. Изследването открива, че колкото по-дълго партньорите прекарат в качествена връзка, или обратното – колкото по-бързо излязат от некачествена връзка – толкова по-добре се отразява това на здравето им. Партньорите, които се чувстват комфортно във връзката, разбират се помежду си и не се карат всеки ден, са по-здрави, отколкото тези, които непрекъснато се карат и се сдобряват.

Според Ашли Бар, водещият автор на изследването, липсата на стабилност във връзките е пряко свързана с депресия, алкохолна зависимост и като цяло здравословни проблеми.

„Резултатите показват, че е по-добре за здравето да бъдете свободни, отколкото в некачествена връзка“ – посочва Бар, цитиран от Daily Mail.  „От значение е не просто да имаш връзка – а да имаш дългосрочна, качествена връзка, която е благотворна.“

Същият въпрос е бил повдигнат и от екипа на д-р Томас Камарак, професор по психология  от Университета на Питсбърг, в публикация в Psychosomatic Medicine. Ето какво установяват учените: хората, които непрекъснато се карат с партньорите си имат с 8,5 % по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания спрямо тези, които живеят в разбирателство.

Замислете се, доколко е здравословна вашата връзка?

Източник: Bright Side