Който пие алкохол, се смята за по-атрактивен. Това е първият от два резултата от един странен експеримент.

Вторият звучи така: Няма значение дали напитката съдържа алкохол. Дори само мисълта, че пие алкохол, повишава усещането на човек, че е по-красив.

Учени от френския град Гренобъл извършили проучването със заглавие „Красотата се крие в окото на този, който пие бира“ заедно с колеги от два парижки университета и този в Охайо, САЩ. В първия тест накарали 19 посетители на бар в Гренобъл да оценят по скала от 1 до 7 своята атрактивност, интелигентност, оригиналност и чувство за хумор. След това измерили съдържанието на алкохол в кръвта им. Резултатът: колкото повече промили, толкова по-високо оценявали себе си участниците.

Във втори тест в лаборатория били извикани 94 мъже, за да дегустират напитка на една фирма. Част от участниците получили алкохолна напитка, друга част – безалкохолна. Никой от тях не знаел какво точно пие. След това им задали същия въпрос като при първия тест.

Резултатът бил по-изумителен: тези, които смятали, че са глътнали алкохол, се оценили като особено привлекателни и съблазнителни. При това нямало никакво значение дали действително в напитката им е имало алкохол. Който пък пил алкохол, без да знае, се оценил не по-високо от останалите.

„Проучването ни показва, че само мисълта, че човек е пил алкохол, го кара да се приема за по-атрактивен - казва Лоран Бег, професор по социална психология в университета Пиер-Мендес, Франция. – Количеството алкохол няма значение.“

Феноменът може да се свърже с определени представи, свързани с консумацията на алкохол. Бег напомня, че във филмите тези, които пият, често са богати и съблазнителни. Резултатите са публикувани в сп. "Journal of Psychology".