Милиардерът филантроп Бил Гейтс остава известен като един от легендарните предприемачи, които четат най-много. Той прочита средно по около една книга на седмица. Това прави по 50 книги на година.

Неговата усърдност като читател го направи през годините доверен източник на препоръки за добри заглавия. Бил Гейтс редовно споделя кои книги са го впечатлили - в блога си Gates Notes. 

За това лято той препоръчва 5 заглавия, които според него всеки би могъл да вземе със себе си по време на почивката си. Новият му списък с препоръки беше представен в понеделник и е центриран около темата за внезапната промяна. Поради тази причина Гейтс отбелязва, че никое от заглавията не може да бъде счетено за "леко четиво". 

Ето и петте книги, които той препоръчва за лятото на 2019 г. 

"Катаклизъм" на Джаред Даймънд ("Upheaval", Jared Diamond)

Документалната книга на Даймънд "Upheaval" е изградена върху разбирането, че личните кризи като загубата на любим човек могат да дадат ценни уроци и за нациите. Използвайки индивидуална тактика за разрешаване на проблеми, Даймънд разработва 12 фактора, с които да помогне на страните да се справят с основните си предизвикателства.

Наскоро книгата беше разгледана от "Ню Йорк Таймс" в преглед, в който се твърди, че казусите на Даймънд са изпълнени с неточности и са пригодени да отговарят на специфичната измислена от него рамка. Ако по-младите писатели "някога са били така небрежни, кариерата им щеше да свърши още преди да е започнала", написа рецензентът.

Гейтс обаче има различен поглед за книгата според написаното от него в понеделник. 

"Признавам, че отначало си помислих, че може би е малко странно да се правят заемки от един модел на емоционалния смут на един единствен човек, за да се обясни еволюцията на цели общества", пише той. "- Но това изобщо не е странно. Разкриващо е", продължава той. 

"Девет пинта" от Роуз Джордж ("Nine Pints", Rose George)

Гейтс изглежда се интересува от кръвта като човешка даденост напоследък. Миналата година той препоръча "Bad Blood", историята на провалената "революционна" компания за кръвни тестове Theranos. Гейтс също така е инвестирал в кръвни тестове, предназначени за откриване на болести като алцхаймер и рак.

Това лято той препоръчва "Девет пинта", книга за жена с предменструално дисфорично разстройство - състояние, което предизвиква силна болка и психическо страдание преди периода. Книгата демонстрира колко регресивни са някои общества, когато става въпрос за осигуряване на безопасни санитарни условия за менструация, но също така отбелязва иновативните начини за диагностициране на хората чрез кръвни тестове. Гейтс коментира, че нейните истории ще "уловят въображението ви" и "накарат кръвта ви да закипи."

"Бъдещето на капитализма" на Пол Колиър ("The Future of Capitalism", Paul Collier)

"Бъдещето на капитализма" определя три основни разделяния в съвременното общество: градове срещу малки градове, образовани от университетите граждани срещу тези без по-висока образователна степен и по-богати държави, сравнени с крехките такива. Базирайки се на тези проблеми, Колиър помага да се изработи решение за по-справедлива версия на капитализма.

Гейтс коментира, че макар да се съгласява с Колиър, че гражданите трябва да се чувстват задължени да си помагат един на друг, той не вярва, че компаниите доброволно ще подобрят своите общности.

"Когато искаме компаниите да действат по определен начин - например за намаляване на замърсяването или за плащане на определена сума данъци - мисля, че е по-ефективно правителството да приема закони", коментира Гейтс, който препоръчва книгата.

"Президентите на войната" от Майкъл Бешлос ("Presidents of War", Michael Beschloss)

След като е пропуснал да служи във Виетнамската война, Гейтс често се е питал как ли е щял да се справи например в битка. - Щях ли да покажа кураж под обстрела?, написа той. - Както много други хора, които не са служили, имам своите съмнения, продължи Гейтс.

Тези въпроси са го подтикнали да прочете "Президентите на войната", което е документален труд за това как американските президенти са се справили с големи военни конфликти от началото на 19-ти век до 70-те години.

Гейтс казва, че книгата го е научила, че САЩ често "отиват на война, въз основа на ранена гордост" и че всяка война е свързана с предишната. Той казва, че е научил и как любимите му пълководци като Ейбрахам Линкълн са били наранени от мъка по време на войната.

"Един джентълмен в Москва" от Амор Тоулс ("A Gentleman in Moscow", Amor Towles)

Това е единственото художествено заглавие в летния списък на Бил Гейтс. То черпи голяма част от вдъхновението си от исторически събития. Книгата разказва историята на руски граф, който е осъден на домашен арест в хотел "Метропол" в Москва след болшевишката революция. Тя излезе през 2016 г., но Гейтс успява да я прочете сега, след като неговият зет му изпраща копие.

Гейтс казва, че той и съпругата му, Мелинда, са били привлечени едновременно от заглавието. По думите му, той се е разплакал на един етап от сюжета, с което е издал на Мелинда, че нещо лошо ще се случи. 

Бил Гейтс споделя, че е прочел абсолютно всичко, което Достоевски някога е писал, така че книгата е била доста подходящ избор за него лично. Но казва, че според него читателите с всякакви вкусове ще се заинтригуват от "завъртяните подробности" на Таулс и неговите сюжетни линии.

Мениджър Нюз