Кой не го е преживявал: както в приятелствата, така и в интимните отношения понякога се случват грешки и недоразумения. При това именно комуникацията е ключът към всяка щастлива връзка. Благодарение на нея може да се разреши почти всеки проблем. Може би сте чели книгата „Петте езика на любовта“ от американския експерт по връзките Гари Чапмън. Авторът изброява начините за изразяване на любовта, определяйки ги като нейните пет езика. Той обяснява как би трябвало да протича оптималната комуникация в една връзка. Романтични ли сте? Изслушвате ли се, когато разговаряте? Всеки човек има собствен подход към общуването и изразява любовта си по свой начин. Сигурно сте любопитни да разберете на кой от петте езика говорите вие.  

1. Похвала и признание

Обичате ви да ви оценяват с думи и когато чувате изречения като: „Благодаря ти, че те има и че си до мен!“, все едно мед ви капе на душата. За вас е важно не само да получавате признание, но да го отдавате и на партньора/партньорката си. Смятате това за висша форма на любов и отдаденост. Ако сте от тази категория хора, вие се обичате под формата на искрени комплименти и похвални, утвърдителни слова.

2. Качествено време

Това е времето, в което отделяш специално внимание на партньора, семейството или приятелите си. За вас върховен приоритет е да прекарвате съзнателно време с половинката си. Дали ще бъде споделен обяд, разходка или гостуване у приятели, важното е да сте заедно. За вас този вид обич най-добре изразява чувствата ви. Да се наслаждавате на качествено време заедно – това е вашата представа за любовта.

3. Помагане

Отнасяте се към другите според девиза „Делата говорят повече от 1000 думи“. За вас е важно да помагате  на хората и да изразявате любовта си под формата на невербална комуникация. Така например обичате да поднасяте на любимия човек изненади, които не е очаквал. Дали ще бъде разтоварваща вана с много пяна, вечеря на свещи или просто отмяна в домакинството – по този начин най-добре му показвате, че държите на него.

4. Интимни подаръци от сърце

Обичате да изненадвате любимия/любимата си с подаръци. Не е нужно да са скъпи, много по-важно е вниманието. За вас очарование крият както материалните, така и дребните жестове. Например изразявате любовта си, като подарявате на партньорката/партньора цветя, собственоръчно написани писъмца или красиви фотоколажи.

5. Докосване

Харесвате физическия допир и една милувка е като балсам за душата ви. Да се държите за ръце, да се галите и прегръщате – вие изразявате любовта си така и се радвате, ако и половинката ви показва привързаността си по същия начин.