Любовта е универсална. Ние я чувстваме и виждаме. В известен смисъл именно тя кара светът да се върти. Начините, по които комуникираме емоционално обаче, варират значително от човек до човек.

Казват, че съществуват пет уникални „езика на любовта“. Именно те полагат основите на връзката между двама души. Те се крият зад „химията“ или „искрите“, които задържат хората заедно.

Любовта не е тренд. Тя е основна човешка нужда, свързана с нашето оцеляване, пише LifeHack.

Ето кои са тези пет езика.

Думи на утвърждение

Всеки обича приятния комплимент. За хората обаче, чийто действия са подчинени на този език, няма нищо по-хубаво от това да бъдат наречени красиви или привлекателни. Може би са се облекли с новите си дрехи, за да бъдат забелязани, или са ви дарили с най-пленителната си усмивка, няма значение. Думите на утвърждение ги карат буквално да грейнат. Едно простичко „Днес изглеждаш красив/а“ може да превърне хубавия ден в прекрасен.

Малките помощни действия

Да измиеш чиниите, да изпереш дрехите, да окосиш ливадата – списъкът е пълен с ежедневни домакински задачи, които удовлетворяват хората, които изразяват привързаността си посредством тях. Те имат една обща мантра – „действията говорят по-силно от думите“ – и са наистина доволни, когато половинката им помага с тези задачи. Земни и практични, тези хора работят със своя партньор, за да свършат дадена задача – една чиния, една тениска, квадратен метър по квадратен метър.

Получаване на подаръци

Този език идва под формата на поздравителни картички, цветя, бижута и шоколад и въобще – на всякакви материални обекти. Индивидите, които комуникират чрез него, обожават да получават множество красиво опаковани подаръци. За тях идеите са по-важни от цената. В случая от значение е това, че сте се сетили, а не колко пари сте похарчили. Когато получават добре премислен подарък, те знаят, че партньорът им наистина ги обича и разбира. Празниците и рождените дни са идеалните поводи да изненадате тези хора, като им подарите добре подбрани сантиментални подаръци.

Физическото докосване

Това е може би най-популярният начин за изразяване на любовта. Докосването е синоним на топлина, близост и интимност. Прегръдките, целувките и гушкането карат хората да се чувстват в безопасност и оценени. След дълъг работен ден онези, които се чувстват най-обичани чрез физическото докосване, искат единствено и само да се озоват в прегръдките на любимия. Това е тяхното райско кътче – миг на блаженство и бягство от реалността. В близостта те откриват утеха. Важно е да осигурявате тези тихи моменти на физическа подкрепа, ако искате тези индивиди да се чувстват добре.

Качествено време

Времето е ценно нещо и хората, които боравят с този език, знаят това отлично. Без значение дали става дума за разходка в парка или посещение на любим ресторант, самият факт, че някой прекарва с тях свободните си минути, е достатъчен, за да изпълни сърцата им с радост. Не е важно къде сте отишли. От значение е единствено пътешествието.

Повечето от нас използват комбинация от два или три от тези емоционални езика, за да изразим любовта си към някого. Няма „по-добър“ или „по-лош“ език на любовта, защото именно това ни прави уникални. Когато разкодирате езика на любовта на човека срещу вас, е много по-лесно да му покажете какво чувствате. Всеки иска да бъде обичан, но не всеки се нуждае да бъде обичан по един и същи начин.