Оказва се, че човешките същества са толкова сложни, че повечето от процесите в мозъка ни - хиляди и хиляди от тях - стават автоматично, без нашата намеса. Психоложката Сюзън Вайншенк изучава характеристиките на нашето поведение и обяснява защо правим някои неща, а други - не.

BrightSide ни предлага десет интригуващи факта за това как работят нашите мозъци.

Допаминът ни пристрастява към търсенето на информация

Търсили ли сте някога информация в интернет, само за да разберете 30 минути по-късно, че сте сте зачели в нещо съвсем различно от това, което първоначално сте искали да откриете? Е, причината за това е допаминът.

Допаминът не само контролира чувствата на удоволствие, произведени от такива неща като храна и секс, но и събужда желанието да се търси, както и увеличава вълнението от търсенето. От еволюционна гледна точка, това е много важно - допаминът ни мотивира да изследваме света и да оцелееем в него. 

Можем да помним само три-четири неща наведнъж

Човешките същества могат да помнят само около три до четири неща едновременно (за около 20 секунди). След това те ще изчезнат от паметта ни, ако не ги повтаряме отново и отново. Реално погледнато, ще осъзнаете, че е много по-лесно да се справите с три до четири прозореца на вашия браузер или с три до четири менюта на уебсайт. Ако трябва да се работи с голям обем информация, е по-добре да я комбинирате в три до четири отделни групи.

Винаги искаме по-голям избор, но се стряскаме, когато имаме твърде много възможности

Във всеки супермаркет е пълно със стоки, защото хората искат голям избор. Най-малкото, така мислим ние. Истината обаче е, че се стряскаме, когато имаме твърде много възможности. Тогава защо винаги искаме по-голям избор? Това е част от допамин ефекта - намираме информацията за форма на пристрастяване. Едва когато сме уверени в нашето решение, спираме да търсим повече информация. Колкото по-малко варианти има, толкова по-лесно е да се вземе решение.