Всеки иска неговата къща да е не само красива и удобна, но и чиста.

За да сме здрави и пълни с енергия, обикновено купуваме само екологично чисти продукти, не носим синтетични материи и заменяме старите мебели с екологични, направени от дърво или рециклирани материали. Въпреки това понякога забравяме да четем съдържанието на почистващите препрати, които редовно купуваме. А те съвсем не са безопасни.. От Bright Side изброяват някои органични заместители на почистващите препарати, които са абсолютно безвредни не само за хората, но и за околната среда.

Сода за хляб и горчица

Содата за хляб има абразивни свойства, а горчицата чисти петна от масло.
Можете да ги използвате вместо перилни и почистващи препарати за фурната, санитарен фаянс и кухненски плотове.
Как да го използвате:

-1 чаена лъжичка горчица с няколко литра топла вода е всичко, което ви трябва, за да грейнат и най-мръсните тигани.

- Поръсете тънък слой от сода за хляб върху мръсен килим, нежно го втрийте с четка, а след това минете с прахосмукачка.

Лимон

Лимонът е отличен дезинфектант, който може да отстрани всякаква мръсотия.
Нещо повече, той защитава повърхностите от развитието на плесени, а също е и естествен ароматизатор.Това е чудесен заместител на всички препарати за кухня и баня.

Как да го използвате:
- Намажете дъската за рязане с лимон, за да я дезинфекцирате и да се отървете от неприятните миризми.
- Сипете 3 супени лъжици лимонов сок в 400 мл вода и го сложете в микровълновата печка за десет минути на висока степен. Така бързо ще почистите микровълновата отвътре.
- Можете лесно да премахнете варовика от чешмата с лимонов сок.

Оцет

Това е универсален препарат за почистване, който ще запази дома ви чист и свеж. Оцетът е подходящ за отстраняване на калциеви петна. За да избегнете силната миризма, просто добавете една капка етерично масло от лавандула.

Оцетът може да бъде заместител на всички средства за почистване на огледала, прозорци, санитарен фаянс, плочки и подове.

Как да го използвате:
-Добавете 1 чаена лъжичка оцет в един литър вода, изсипете течността в спрей бутилка, и измийте стъкла и огледала с него.
 -Избършете плочките в банята с оцет, изчакайте 10 минути и отмийте с чиста вода.
-За да премахнете котлен камък от мивката, поставете кърпа, напоена с топъл оцет върху мръсните места. След половин час лесно ще можете да отмиете котления камък като изтъркате с четка и обикновен сапун.