Археолози се натъкнаха на находка, която доказва за първи път, че бебетата в праисторическите времена са били хранени с животинско мляко от глинени съдове, наподобяващи днешните бебешки бутилки. Някои от тези съдинки са съвсем обикновени на външен вид, докато други са причудливо оформени (например като животински глави с дълги уши или рога, или крака, наподобяващи човешките).

„Отглеждането на бебе в праисторическата епоха не е било лесно начинание – коментира д-р Катарина Рибай-Солсбъри от Института по ориенталска и европейска археология към Австрийската академия на науките, която е съавтор на изследването. – Ние бихме искали да изучим културните практики на майчинството, които са били от ключово значение за оцеляването на бебетата."

Археолозите са намерили глинените съдове по време на разкопки на детски гробове в Германия. В тях са открити и химически следи от животинско мляко - краве, овче и козе. Най-старият от трите съда, описани в изследването, е изработен между 2800 и 3200 години през бронзовата епоха.

„Най-вероятно това е първото пряко доказателство за начините, по които бебетата по онова време са били хранени или отбивани – коментира биомолекулярният археолог Джули Дън от университета на Бристол, Великобритания – Находката свидетелства и за любовта и грижите на древните хора за потомците им.“

Самите съдове могат да се поберат в бебешки ръце и са снабдени с тесен чучур, през който течността е била засмуквана от бебето.

"Невероятно сладки са. Може би абсолютно същото са си мислили и праисторическите хора, тъй като съдовете са имали и функцията да забавляват децата, подобно на съвременните плюшени играчки. Предметите свидетелстват и за креативността и игривостта, които често забравяме да приписваме на нашите предци", допълва Катарина.

Източник: Nature