Баба казваше, че в този живот най-важно е за кого ще се омъжиш. Всичко друго е „вятър работа“. Защото според нея лошият мъж или жена могат да обезсмислят целия ти живот. "Каква полза от учене и пари, ако не те уважават вкъщи?"

- Като ще се жениш - казваше ми тя, - ще гледаш три неща: да е добър, да е работлив и да не пие!

Освен тези три основни изисквания, които бяха задължителни, имаше и някои препоръчителни. Като например: да не е по-умен от тебе, да са по-малко деца в семейството /че да дели с по-малко хора наследството/, да няма болни в рода и най-вече луди и охтичави /болни от туберкулоза/... Да си ходила у тях, че да видиш какви хора са техните и как живеят. Да не се окажат някакви "диваци". "Защото накрая всички правят каквото са видели от майка си и баща си. Затова хубаво ги виж какви са!" Е, и да не е грозен, че после… и тогава разказваше историята за бедното момче от нейното село, което го искало много имотно момиче. Богато, ама грозно. Майка и баща й 50 декара зестра давали, пък той не ще и не ще. Баба ми, като човек-прагматик, го питала.

– А бе, защо не се съгласяваш? 50 декара земя са това, а ти нямаш никаква, какво като е грозна?

- Не я искам! Ами ако народи 5 грозни момичета, като нея, аз от къде ще взема по 50 декара земя, че да ги оженя?

Като се замислиш - има логика.

- И много да избираш, файда няма - продължаваше тя. - Ние тъй избирахме един хубавец за една роднина, от хубав род, богат, баща му авторитетен. Взехме го за хубав, пък той да излезе един простак. Отрови ѝ живота. И да е учен, пак нищо не значи. Аз знаех един доктор, дето все викаше за жена си „онази овца“.

- А бе, то жененето е деликатна работа - заключаваше по някое време. - Минеш ли една възраст и не се ли ожениш – край! После не можеш се излъга.

- Ами ако не се оженя? - питам я аз.

- Абсурд! - вдигаше категорично глава. - Днес се ожени - утре се разведи!

Виж още: Разговор с баба за пубертета, критическата и депресията

- Не е ли грях разводът, бабо?

- Да се караш и крещиш по цял ден с мъжа си или жена си е по-голям грях. Важно е да си минала по реда си. Разведена е по-добре от стара мома.

- После не ли по-трудно да се ожениш?

- Те хората са го казали: първият път се жениш сам, вторият път те жени родата, третият път - цялото село. Като стигнеш до селото - внимавай! И друго ще ти кажа: с мъжа си ще се караш само когато ти "отърва"!

- В какъв смисъл?