Избран е през 2013 г. като наследник на Бенедикт XVI, живее във Ватикана, чийто суверенен владетел е, и е роден на 17 декември 1936 г. Такава е официалната информация за папа Франциск, която го представя в по-скоро скучна светлина. Но знаете ли, че всъщност има цял куп интересни и дори любопитни факти, свързани с него? Тук ще изброим някои от тях:

1. Известен е като папа Франциск, но светското име на Негово светейшество е Хорхе Марио Берголио.

2. Епископът на Рим говори различни езици, сред които свободно италиански, немски и испански. Наистина, последният език му е майчин, тъй като е роден в Аржентина. Освен това папата ползва английски, френски и португалски.

3. Една част от белия му дроб липсва. Защо ли? Като дете получил белодробна инфекция и се наложило част от органа да бъде отстранена.

4. Папата умее да танцува! Ако някой „работи“ над пенсионната си възраст, то това е папата. Въпреки това сърцето му е младо, защото обожава тангото! „Обичам танго и на младини често го танцувах“, споделя той с Амброгети и Серхио Рубин, автори на неговата биография El Jesuita („Йезуитът“), публикувана през 2010 г.

5. Епископът е имал приятелка! „Тя беше партньорката ми по танци, с която редовно ходехме да танцуваме, но после открих религиозното си призвание“, признава той пред биографите си. Следователно определено не става дума за скандална афера.

6. Заради ниски доходи на много студенти им е трудно да се издържат. Хорхе споменава, че и той е бил един от тях. За да финансира следването си, работел като охранител в един бар в Буенос Айрес.

7. Епископът е голям футболен запалянко и страстен привърженик на футболен клуб „Сан Лоренцо“.

8. Като наместник на Христос папата има многобройни задължения, но понякога и той си взема почивка, за да изгледа някой филм. Коя е любимата му лента ли? „Угощението на Бабет“, датска драма от 1987 г.

9. Франциск е първият папа от 1200 години с неевропейски корени след сириеца Григорий III, поел поста през 731 г.

10. Като глава на Римокатолическата църква Негово светейшество не получава заплата, но има право да ползва свободно за нуждите си средства от фонда „Лептата на Свети Петър“.  Според италианския вестник „Ла Стампа“ предшественикът му Бенедикт XVI, който се оттегля през 2013 г., получава рента от 2500 евро на месец. Говори се че на времето Бенедикт сам си е подписал заповедта за рентата. За последен път Ватиканът е отпускал пенсия преди 600 години.