Първата мисъл на родителите, бабите и дядовците, когато се роди дете, е, че то има нужда от много неща: за разходка навън, за спане в дома, за къпане, за поддържане на хигиената, за хранене, дрехи, обувки и т.н. В това число разбира се, влизат и играчките. А и всеки ваш гост, дошъл да види бебето, носи освен дрешка и някаква играчка. В определен момент се оказвате затрупани с игри и играчки, някои от които подходящи за далеч по-късна възраст, от други имате поне по два броя, а трети просто не са по вкуса ви или някой е решил да отбие номера, без много да мисли.

Колко всъщност играчки са необходими на едно малко дете, за да расте не само щастливо, но и да успее в един по-късен етап, само да поддържа реда в своята стая? Ето три съвета, които ще ви помогнат да подходите разумно по въпроса и да си помогнете след време за поддържането на реда.

Ограничете купуването на играчки

Това има пряка връзка с онова, което написахме по-горе. За вашите роднини и приятели е най-удобно да подаряват играчки, тъй като няма опасност да сбъркат с размера (както може да се случи, ако купят дреха). Няма как да ги помолите да изберат нещо друго, освен ако изрично не са ви попитали. Но не пречи вие самите да намалите купуването на играчки и така да ограничите количеството им в дома. Не затрупвайте детето с игри и играчки, тъй като така то бързо ще им се насити и после отново ще скучае. По-разумно е да купувате само при конкретен повод (а не по принцип) и да му ги давате на порции, ако са се събрали повечко от подаръци – тази седмица една играчка, следващата – друга (като прибирате първата).

Подредете играчките по вид

Контейнерът или големият кош, който прибира на едно място всички играчки, само изглежда практичен. На практика, за да извади от него нещо, детето изсипва на земята цялото съдържание. След това играе с набелязаната играчка, а останалите се търкалят по всички кътчета в стаята му. Дори и да свикне само да ги събира, все някои ще останат някъде скрити и пак ще ви отворят работа. По-хитрият начин е да подредите част от играчките по рафтовете на шкафовете в стаята му, на височина, подходяща за неговия ръст. Така то само ще си ги взема и връща обратно. Ако заедно установите реда на подреждане, за детето това ще се превърне в част от играта. Другият вариант е да ги сортирате по вид или цвят, но не на едно място, а в малки контейнери или кошници. Дори да извади всичко от тях, няма да е голямо количество, и детето лесно ще ги прибира обратно.

Подреждайте заедно

Научете детето от съвсем малко да подрежда заедно с вас стаята. Ако не го направите сега, има опасност да свикне да оставя бъркотия след себе си, знаейки, че някой друг ще я оправи. Ако подходите към подреждането като към игра, за детето ще е забавно и интересно, и постепенно ще се превърне в полезен навик. Затова – не го щадете.

По материали от Bebuu / Новите родители