Общуването си е цяло изкуство. Ето ви някои хитрини, с които можете да си спечелите психологическо превъзходство над партньора в разговора.

1. Гледайте някого в очите, когато получавате незадоволителен отговор.

Със сигурност ви се е случвало да получавате половинчат отговор на неудобен въпрос. В този случай не бързайте да кимвате или да продължите разговора, а замълчете и не откъсвайте очи от човека, с когото говорите. По този начин ще се създаде неудобна пауза и ще го принудите да ви предостави повече подробности, както и да обмисли по-добре думите си.  

2. Запазете спокойствие, когато ви повишат глас.

Да се владееш, е едно от най-трудните неща. И все пак опитайте. Пребройте наум до 10, преди да отговорите.  Повишаването на глас е вследствие на някаква негативна емоция, която е възможно да сте провокирали. Когато обаче запазите спокоен и възможно най-равен тона си, със сигурност ще накарате и човека срещу вас да се успокои и дори да се почувства неудобно, че си е изпуснал нервите.

3. Седнете близо до „агресора“.

Ако ви предстои например работна среща и очаквате да присъства човек, с когото имате конфликт или очаквате да възникне неприятен спор, седнете до него. Надали ще ви е особено комфортно, но затова пък козовете ще са във вашите ръце. Близостта кара хората да се чувстват неудобно и подсъзнателно понижава нивата на агресия.

4. Запомнете имената на всички, за да ви запомнят и те.

Когато се обръщате към някого по име, това веднага го кара да се чувства специален. Прави добро впечатление и той е по-благоразположен към вас.

5. Запишете мислите си, когато сте напрегнати.

 Писането помага да се фокусирате по-добре и да запомните това, което искате да кажете. Така мисълта се структурира и дори да мине малко време, остава запаметена. Също така е доказано, че писането освобождава от стреса и ви дава по-ясен поглед над нещата.

6. Сведете до минимум избора си, когато не можете да вземете решение.

 Да имаш избор е нещо прекрасно, но това е придружено и със задължителни колебания. Колкото повече варианти имате в дадена ситуация, толкова по-трудно ще ви е да направите своя избор. Затова се постарайте да ги сведете до 3-4.

7. Изправете се, за да добиете увереност.

Дори самата промяна на позата може да ви накара да се чувствате по-уверени, а и хората да ви приемат насериозно и с повишено внимание. Без значение дали седите, или сте изправени, не се прегърбвайте и не бъдете с наведена глава.

Цветелина Велчева

Припомнете си още