Балони.

Кое дете не обича балони? Те присъстват на всеки празник и рожден ден. Обаче… Комисията по безопасност на потребителите предупреждава, че инцидентите (дори с фатален край), свързани с балоните, са много чести. Смъртта от задушаване с балон може да стане по два начина: при смучене на ненадут балон; при дъвчене на парчета от спукан балон.

Метални ключове.

Ключовете са едни от най-любимите предмети на малките деца. Блестят, дрънчат, интересни са на пипане. Но металът може да бъде особено опасен при поглъщане и да настъпи отравяне; освен това прахът и мазнината могат да се залепят върху ключовете, а острите им ръбове са опасни в близост до очите на децата, където често попадат, защото, както знаем, те ги размятат в малките си ръчички.

Високо огледало.

Още един любим предмет в дома за малките деца. Те просто обожават да се изследват, оглеждайки се и правейки най-различни физиономии. Високото огледало обаче крие големи опасности – не само че може да се наклони и да падне върху детето, но е възможно и да се опита да се покатери върху него като люлка. Нали си представяте какво ще стане, ако се счупи на остри парчета?

Монети.

Определено това са най-често поглъщаните предмети от малки деца. Може да настъпи задавяне и задушаване. В случай че монетата премине през хранопровода, трябва да потърсите лекарска помощ за съдействие за нейното отстраняване от организма.

Овлажнител за въздух.

Овлажнителите са предназначени да увеличат относителната влажност във въздуха и да подобрят комфорта заради сухотата. За съжаление, педиатрите предупреждават за инхалационни белодробни заболявания при деца, предизвикани именно от овлажнителите.

Стъклена маса.

Децата обичат да тичат, да се промушват през различни места, да се крият под масата. Представете си колко опасна може да бъде една ниска стъклена масичка за кафе например.

Малка батерия.

Същата работа като с монетите. Изглежда лъскава, интересна, кръгла и приятна на пипане. Защо да не я лапна, си мисли детската глава… Блестящите и подобни на бонбони кръгли батерии се поглъщат от децата повече от 2 500 пъти годишно в САЩ. Някои типове батерии, ако бъдат погълнати, изискват спешно ендоскопско отстраняване. Като незабавна защита след поглъщане може да се използва мед, тъй като е установено, че той има защитно действие срещу нараняване от такава батерия.

Пликове.

Забелязали ли сте как детето понякога се радва повече на опаковката, отколкото на самия подарък? Всеки педиатър обаче ще ви каже да държите детето си далече от найлонови пликчета. Опасността от задушаване е изключително висока.

Сандък за играчки.

Ако ще прибирате играчките на детето някъде, използвайте кошове. Голям дървен сандък крие големи опасности. Възможно е децата да се покатерят в сандъка и да не могат да излязат. В резултат на това се задушават, защото няма вентилация. Някои от тях се задушават, докато се опитват да достигнат предметите вътре и капакът пада върху тях. Друга причина е заклещването на врата им между стените на сандъка и капака.

Рисуване.

Всеки вид изкуство развива мозъка на детето и ползите от него са големи. Рисковете обаче също. Педиатрите предупреждават за опасността от неправилното използване на инструментите, химическото излагане на материалите чрез вдишване, усвояване от кожата и поглъщане.

Цветелина Велчева