Около 300 млн. деца дишат отровен въздух

06 декември 2017 г., 20:30
80

Снимка: Guliver/ Getty Images

Около 300 млн. деца по света, едно от всеки 7, живеят на места, където замърсяването на въздуха надхвърля 6 пъти международните норми и води до увеличаване на детската смъртност,  се казва в доклад на УНИЦЕФ, пише Мениджър Нюз.

Новото проучване се появява седмица преди началото на конференцията на ООН по климата, която започва на 7 ноември в Маракеш, Мароко, отбелязва Франс прес.

УНИЦЕФ ще призове по време на форума световните лидери да вземат незабавно мерки за намаляване на замърсяванията на атмосферата в своите страни.

„Замърсяването на въздуха допринася значително за смъртта на около 600 000 деца на възраст под 5 г. всяка година и застрашава живота и бъдещето на милиони други деца“, заяви генералният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

По думите му замърсителите увреждат не  само белите дробове на децата, но могат да преодолеят защитните бариери на мозъка и да увредят трайно развитието му. Нито едно общество не може да  си позволи да пренебрегне замърсяването на въздуха, подчерта Лейк.

Позовавайки се на сателитни снимки, докладът обобщава, че около 2 млрд. деца  живеят в страни, където мръсният въздух в резултат на вредните емисии на автомобилите, интензивното използване на твърди горива, праха и изгарянето на отпадъци надхвърля допустимите норми, определени от Световната здравна организация.

Южна Азия е районът с най-много деца – 620 млн., дишащи силно замърсен въздух. Следват Африка (520 млн. деца) и Източна Азия и Тихоокеанският регион (450 млн. деца).

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари