Езикът на тялото издава дори възрастните, когато шикалкавят и не казват истината, да не говорим за малчуганите.

Експертът по кинезика (науката за жестовете и изражението на лицето) Дарън Стантън разказа как по поведението на детето да познаем, че лъже.

Ръцете крият устата

Ако детето ви разказва своя версия на събитията и след това прикрива устата си с длан, това означава, че се опитва да спре следващите си думи, които могат да издадат истината. Това е спонтанен и един от най-честите жестове - сякаш то крие излишна информация, която е на път да излезе наяве и ще има (според детето) пагубни последици.

Отговаря незабавно на въпроси

Ако все още не сте завършили фразата и вече сте чули отговора, трябва да внимавате. Като правило децата винаги обмислят отговорите си. Ако отговорът дойде веднага, може би детето иска да скрие нещо.
Например, светкавично „да“ на въпроса дали вече си е измил зъбите, означава, че най-вероятно е забравил да го направи. Значи сте го изненадали и то не е имало време да помисли за отговора”, казва Дарън Стантън.

Гледа в пода

Липсата на зрителен контакт също може да “издава“ лъжата. И децата, и възрастните избягват да гледат в очите събеседника си, когато се срамуват или крият нещо.

„Като деца винаги са ни казвали: „Не те ли е срам да ме гледаш в очите след такова нещо! Нние също непрекъснато го повтаряме на децата си, “ обяснява Стантън.


Снимка: Getty Images

Крие ръцете си

В психологията съществува понятието „жест с отворена длан". Това е признак на доверие към събеседника. Децата, които се опитват да ви измамят, крият ръцете си, например, под масата, ако разговорът е по време на вечеря. Те също може да въртят приборите в ръце или да си играят с хранат, казва психологът.

Неволно променя гласа си

Ако детето казва истината, речта му ще бъде ясна, с нормална мимика и жестове. Дете, уловено в лъжа, ще промени интонацията, може да говори по-бързо или с по-висок глас и да прави повече гримаси.

Мона Василева / Новите родители