Цветовете играят ключова роля в интериорния дизайн. Можем да създадем уникална атмосфера във всяка една стая, просто като използваме различни цветови палитри. Трудно е за вярване, но различните цветове могат да ни разведрят, мотивират или да ни помогнат да се отпуснем.

Именно заради това решихме да споделим с вас няколко простички съвета, които ще ви помогнат при избирането  на нов цвят за своята стая или декорацията в нея.

Gallery
Черно

Черното е много силен цвят. Същевременно – той е семпъл и елегантен. Вероятно е прекалено мрачен за спалня или всекидневна. Черното обаче е отличен избор за вашия домашен офис. Не забравяйте да добавите източници на светлина към подобен тип помещения.

Снимка: PinkyWinky / Shutterstock

Gallery
Бяло

Бялото е изтънчен цвят – успокояващ и доста резервиран.  Няма да пасне на претенциозни и изпълнени с жизненост интериори. С него обаче можете да създадете една семпла, изчистена и релаксираща атмосфера.

Снимка: Antoha713 / Shutterstock

Gallery
Лилаво

​Колкото и да ви се струва странно, лилавото увеличава сексуалните копнежи. Това го прави идеален цвят за спалнята. Отива си на съвременни интериори, особено в комбинация със сиво.

Снимка: Interior Design / Shutterstock

Gallery
Синьо

Синьото е студен цвят, той се асоциира с въздуха и водата. Затова често се използва за бани. Декорации с меки оттенъци на синьото обаче биха паснали добре и на спалня. Тюркоазеното (макар и да не е съвсем синьо) изглежда особено добре в комбинация с бяло.

Снимка: haveseen / Shutterstock

Gallery
Зелено

Малко цветове могат да се конкурират със зеленото по отношение на свежест и живост. Този цвят обаче може да бъде и забележително успокояващ. Използвайте го в спалните и всекидневните. 

Снимка: Interior Design / Shutterstock

Gallery
Кафяво

Кафявото е перфектно за създаването на семпла и практична атмосфера. То е топъл и уютен цвят. Мъжете обичат особено много кафявия цвят, защото носи спокойствие и чувство за надеждност и комфорт.

Снимка: Artazum / Shutterstock

Gallery
Червено

Няма две мнения по въпроса – червеното е цвят на страстта и енергията. Той пасва идеално на стаите, предназначени за развлечения – например всекидневната. Използвайте червеното в умерени количества, лесно е да се прекали с него.

Снимка: Saaras / Shutterstock

Gallery
Розово

Според дизайнерите това е доста проблематичен цвят. Той често се възприема за „женствен“. Затова повечето хора го отричат на мига. Съществуват обаче много приятни оттенъци на розовото, които биха накарали един интериор да изглежда свеж и луксозен. Освен това е особено популярен за бебешките стаи.

Снимка: Photographee.eu / Shutterstock

Gallery
Оранжево

Топъл и носещ наслада цвят. Оранжевото създава усещане за благосъстояние и подобрява апетита. То ще изглежда добре във всекидневната и ще кара гостите да се чувстват у дома си. Кухнята и трапезарията също може да бъде боядисана в оранжево.

Снимка: Karkas / Shutterstock

Gallery
Жълто

Това е забавен и ярък цвят. Най-добре да се използва само като акцент. Жълтите килими и други аксесоари са радващи за окото, но жълтите стени едва ли са добра идея.

Снимка: Photographee.eu / Shutterstock