„Моля, събувайте обувките си само ако служителят на летището го поиска от вас”.

Пише го с големи букви на летищата в Лондон.  Хората на опашката очевидно не четат. Всички са с чифт обувки под мишница и се точат към скенера.

Но на британските митничари явно им е писнало от изпълнителността на тълпата и започват „друга игра”.

Явно е, че пробата за въздействие върху масовото съзнание е успешна. Задължението за събуване от абсурдно изискване се е превърнало в условен рефлекс. И вече никой не роптае.

Нещо повече – пътниците  се учудват, ако не ги накарат да си покажат чорапите. Значи е време изискването да се отмени.

Откакто тази мярка за сигурност е влязла в сила, никоя световна медия не е съобщила за разкрит терорист с експлозив в подметките.

А и преди прегледа на обувките никой не беше тръгнал да взривява самолет с оръжие в петите.

Но, факт, мярката е в сила и вече не е интересна.

Забранено е внасянето в самолет на повече от 100 мл течност. Казват, че е от съображения за сигурност, и  изхвърлят цели флакони с всякаква козметика, която по правило се носи в ръчния багаж.

Хвърлят и пълни, и полупразни бутилки, стига на шишето да пише 100.

От съображения за сигурност.

Можеш да си купиш същите от магазините на летището.  И там откриваш, че мерките за сигурност са създали нови разфасовки на парфюмите – не 100, а 75мл. Но на цената за 100. 

Заради сигурността ще да е.

Ако си уцелил нормата и те пуснат с твоите неща, пак има условие -  трябва да са в найлонова, прозрачна торбичка, която се продава на летището и не може да е коя да е безплатна торбичка.

Неотдавна Европейската комисия съобщи, че се готви отмяна на забраната. Но се чака скенерът за течности да стане готов и внедрен навсякъде. Така де,

забраната ще действа, докато корпорацията Х се подготви за финансовия си удар.

После вече всичко със сигурността ще е наред. Със сигурност.