Ако имате затруднения с това да потънете в сън, когато поставите глава на възглавницата, бъдете спокойни, защото далеч не сте единствените, пише Huffington Post.

Почти 60 милиона американци се оплакват от различни форми на безсъние всяка година. Според Националния институт за неврологични заболявания това всъщност може да се поправи с някои прости правила, към които всеки е в състояние да се придържа.

На първо време, дайте възможност на организма да се пренастрои. Ако сте карали цял ден на пълни обороти, просто е трудно изведнъж организмът да се изключи, когато стане време за лягане. "Непрекъснато сме бомбардирани от всякаква информация и единствено от нас завиди да създадем начин, по който прекомерната активност на мозъка ще бъде отделена от времето за сън", съветва д-р Джанет Кенеди, клиничен психолог от Университета на Ню Йорк.

Вземането на топъл душ е добър начин да се подготвите за сън, тъй като телесната температура спада рязко, след като излезете от банята. Това на свой ред води до сънливост, тъй като сърцебиенето и другите метаболични процеси се забавят.

Къпането не е единственият трик, до който може да прибегнете. Когато става въпрос за оптимизиране на температурата за сън, идеалният баланс е по-хладно тяло и по-топли крайници. Ако поставите чорапи на краката си ще подобрите кръвообращението, което също създава правилната температура за сън.

Упражнението 4-7-8 е добър начин да промените кръвното налягане и пулса като променяте начина си на дишане. То се прави по следния начин - вдишайте за четири секунди, задръжте дъха си за седем секунди и издишайте за осем секунди.

И накрая нещо съвсем просто, но често пренебрегвано - не си лягайте, ако не ви се спи. Да се опитате да си откраднете няколко допълнителни часа сън като си легнете в 20 ч. е рецепта за провал. "Ако не ви се спи, тялото ви ще се бунтува", предупреждава д-р Кенеди. "Осем часа, прекарани в сън, са по-ефикасни от девет часа в леглото".