Учени във Великобритания разработиха нов материал, който може да се вгражда в зъбите и да лекува и възстановява дентина – твърдата, подобна на кост тъкан, която съставлява по-голямата част от зъба.

Точно като обикновените пломби, които се поставят в зъба, за да блокират пространствата, които бактериите може да колонизират, новият материал се инжектира в зъба и втвърдява чрез UV светлина.

Но когато влезе в пулпата на зъба, той кара стволовите клетки да се размножават и превръщат в дентин.

„Проектирахме синтетични биоматериали, които могат да се използват по същия начин като зъбните пломби, но може да се поставят в пряк контакт с тъканта на пулпата, за да се стимулира местната популация от стволови клетки за възстановяване и обновяване на тъканта на пулпата и околния дентин“, съобщава водещият изследовател Адам Селиз, специалист в областта на терапевтичните биоматериали от Университета в Нотингам.

Зъбът е изграден от няколко слоя: зъбен емайл, дентин, пулпа и зъбен цимент. Емайлът на повърхността е най-твърдият слой, под него се намира дентинът. Той обкръжава и е свързан с пулпата, която се състои от жива съединителна тъкан и клетки, известни като одонтобласти и се намира в средата на зъба. Там се намират кръвоносните съдове, нервите – това е „живата“ тъкан на зъба.

Проблемите започват, когато кариесът разяжда емайла, дентина и цимента – калцирано вещество, покриващо корена на зъба и открива пулпата. Ако зъболекарите не сложат достатъчно бързо субстанция, която покрива пулпата, следващата стъпка е скъпо и болезнено лечение на коренните канали. (Не-е-е-е)

В момента материалите за покриване на пулпата са обикновено калциев хидроксид или минерален триоксид агрегат (МТА), които нямат друга, освен защитна функция и 10 до 15 процента от процедурите са неуспешни.

Тъкмо тук идва на помощ изобретението на учените от Нотингамския университет. Техният материал за покриване на пулпата цели да предотврати неуспешната намеса като стимулира растежа на повече дентин за защита. По същество новият материал е пломба, която помага на зъба да се излекува сам. Учените обаче не са разкрили все още достатъчно подробно как работи новият материал – откритието все още предстои да бъде публикувано в рецензирано издание. Тогава ще стане ясно как точно работи и колко скъпо ще струва.

Но със сигурност ще спаси някои нещастни души от болезнени и мъчителни процедури – или от вадене на зъби – което само по себе си е страхотно.

Източник: Science Alert