В рамките на няколко дни вашият колега получава повишение, най-добрият ви приятел печели награда за служител на годината, а сестра ви става мениджър на клиента, който вие опитвате да привлечете във вашата компания от няколко месеца. Искате да сте щастливи за тях и да празнувате успехите им, но в крайна сметка изпитвате единствено неистова завист и чувате как вътрешният ви глас постоянно ви пита „Защо това не се случи на мен?“.

Не е необичайно да чувствате завист спрямо хората, които са постигнали някакъв сериозен успех, казва  Д-р Ей Джей Марсдън, организационен психолог и доцент в Бийкън Колидж в Лисбърг, Флорида.

„Изпитваме фундаментална нужда да знаем, с висока степен на сигурност, къде е нашето място в света и в неговите йерархични системи.“, казва тя.

Когато виждаме как някой, който възприемаме за човек на „нашето“ ниво, получава нещо, което ценим високо, като например повишение или похвала, първата ни реакция е да завидим на неговия успех. Много често тази завист е последвана от чувство на вина.

„След това започваме да се самосъжаляваме и да гледаме на чуждия успех като на признак за това, че ние сме се провалили“, казва Марсдън.

Завистта често води до депресивни състояния, хронична тревожност и гняв, насочен към успелия човек. Това от своя страна създава предпоставка за яростно съперничество, породено от идеята, че чуждия успех е заплаха за нашия.

Нереалистично е да вярвате, че никога няма да завиждате на някой за нещо, но е напълно възможно да ограничите негативното влияние на това чувство и да го преобразите по такъв начин, че то да се превърне в мотиватор за личен растеж.

Завистта може да ви помогне да разберете по-добре целите си

„Завистта по своята същност може да бъде илюстрирана с израза „Искам това!“, казва Катрин Шей, доцент по организационно поведение в университета „Карнеги Мелън“.

Когато си признаете на себе си, че завиждате на някой за неговите постижение, вие всъщност си казвате, че искате да постигнете същото, а това ви позволява веднага да започнете работа по постигането на желаната цел. Завистта всъщност ви дава информация за нещата, които са наистина важни за вас.