Грижим се за децата си така, както са се грижили нашите родители - правим всичко възможно, за да ги нахраним, облечем, образоваме и т.н. И макар че всичко това е много важно, не бива да се ограничаваме само с него. Често забравяме колко е важно да се грижим за емоционалните нужди на децата, за да могат на по-късен етап да избегнат много проблеми.

Това, че сте задоволили всички физически нужди на детето си, не означава, че трябва да пренебрегвате емоциите му. Да, емоционалното благополучие зависи материалното, но не чак в такава степен, в която вероятно предполагате. Дете, което във финансов план е добре осигурено, но емоционално е пренебрегнато, може да чувства, че нещо не е наред с него, но често не е в състояние да изрази чувствата си с думи. Освен това то вижда, че родителите му на пръв поглед се грижат за него не по-малко от родителите на неговите връстници и затова забива емоциите си в дълбините на подсъзнанието, опитвайки се да се преструва, че нищо не му се случва. Именно тези емоции, скрити в подсъзнанието, рано или късно избухват под формата на гняв и недоволство.

Ние, родителите, трябва да научим децата си да управляват емоциите си и да ги контролират правилно. Не е много трудно да се направи това, но знанията, които децата ни ще усвоят, ще им бъдат полезни през целия им живот.

И така, как да помогнете на децата си да управляват своите емоции по-добре?

1. Редовно и ненатрапчиво ги питайте как се чувстват.

Кажете на децата си, че няма нищо срамно в това да показват открито чувствата си, особено пред родителите си. Помолете ги да бъдат откровени за това, което мислят и чувстват. И ако смятате, че нещо притеснява детето ви, повярвайте, по-добре е да попитате за него, отколкото да се сблъскате с неочаквани усложнения.

2. Нека знаят, че в някои емоции няма нищо "срамно" или "неправилно".

Децата ви (а и ние самите, в този смисъл), не могат да се накарат да изпитват или да не определени емоции. Но ако смятат, че се отнасяте отрицателно към определени емоции, те може да ги възприемат като "неправилни" и да се опитат да ги потиснат с надеждата да спечелят вашето одобрение. Обяснете им, че няма правилна или неправилна емоция, че те са отделни, автономни личности и имат пълното право да изпитват всякакви чувства.

3. Научете ги как да разпознават емоциите.

Важно е да научите децата си да разпознават емоциите, които изпитват, и да ги категоризират. Когато са ядосани на нещо (или на някого), опитайте се да ги накарате да разберат, че това, което чувстват, е гняв, а не нещо друго. Колкото по-ясна е представата им за това, което изпитват, толкова по-правилно ще могат да го изразят.

4. Не потискайте тяхната индивидуалност.

Насърчавайте децата си да изразяват себе си. Не се опитвайте да ги оформите в някакъв "правилен" образ, който съществува само във вашата глава. Ако дъщеря ви иска да носи червени фиби, не спорете с нея и не я принуждавайте да носи зелени само защото смятате, че този цвят ѝ отива повече. И ако синът ви харесва повече балета, отколкото бокса, не го принуждавайте да ходи на бокс само защото "танците не са мъжко занимание".

5. Когато говорите с тях, използвайте топли и емоционални думи.

Ако чувствате нещо към децата си, струва си да им го кажете. Опитайте се да ги накарате ясно да разберат какви емоции изпитвате към тях. Те трябва да знаят какво ви минава през ума - не ги карайте да гадаят и да го разгадават вместо вас.

6. Напомняйте им колко важно е да имат позитивен възглед за себе си.

Редовно напомняйте на децата си колко е важно да се насърчават и вдъхновяват. Те трябва да знаят, че когато са разстроени или тъжни за нещо, е нужно да си напомнят, че всичко ще бъде наред - рано или късно, по един или друг начин. Да бъдеш позитивен е много мотивиращо.