Не съм амбициозна майка

17 януари 2017 г., 08:55
758

Снимка: Guliver / iStock

Има свръхамбициозни майки. По моите критерии. Наблюдавам ги и ги слушам, за да преценя дали аз съм с ниски амбиции за детето или пък те с прекалено високи. Защото като всеки родител, искам да му помогна да расте и да се развива, не да го помпам с моите планове за неговото бъдеще.

На 4 години част от децата от групата на Боби тръгнаха на алианс, за да учат чужд език, други ги записаха на спорт, балет, музика... След 17 часа родители им ги водеха на всички тези занимания.

И веднага казвам. Всяко дете е различно. Пораства с различно темпо и на различен етап е готово да поеме допълнителни задачи. 
Представете си, че имате цвете, което искате да порасне и да разцъфне. Ще стане ли по-бързо, ако всяка сутрин го дърпате за връхчето?
Аз реших, че не.
И оставих Боби да почива от шумните занимания и емоции в детската градина.

С градския транспорт се прибираме за около 1 час - с други думи в 18 часа, а понякога и по-късно стигаме до къщи. И цялото останало време му е нужно, за да „превключи“ на друга вълна – да отиде спокойно до тоалетна, да поговорим как е минал денят му, да пие вода, да хапне плодове - все неща, които в детската градина по една или друга причина не прави.
След това му остава около час за игра или занимания по негов избор – да четем, да редим шах или „Не се сърди човече“. Вечеря, къпане и сън.

Обучение или игра

Във времето за игра вероятно е по-разумно да се занимаваме с обучителни игри. Има дни, когато Боби гори от ентусиазъм и избира именно тях. Такива дни обаче са изключителна рядкост, признавам.
Най-често той стои пред количките и ситните анимационни герои, които е подредил „по приказки“, и си играе сам. Нещо им говори, мести, разиграва ситуации по собствен сценарий.
Един-два пъти пробвах да го пренасоча към други занимания и не успях.

Вероятно амбициозните майки успяват. Чувам ги как се разпореждат на излизане от детската градина: „Не зяпай“ , „Бързай“ , „Ще закъснеем за урок“ - сигурно с този „възпитателен камшик“ успяват да вкарат хлапето в стегната учебна програма.

Продължава на страниците на Новите родители.

Коментари