В първото изследване от този вид екип от университета Карнеги Мелън е опровергал приетата теория, че правенето на повече секс ще ви направи по-щастливи.

Всъщност, оказва се, че правенето на повече секс може дори да ви направи по-нещастни, твърдят проф. Льовенстийн и неговите колеги.

Няколко предишни изследвания през последните десетилетия откриха, че сексът е директно свързан с щастието и оттук, че правенето на повече секс води до повече щастие. Едно изследване дори откри, че ако промените количеството секс, което правите от веднъж на месец на веднъж на седмица, това ще се равнява на същото щастие, което ще изпитате ако спечелите 50 000 долара.

Според Льовенстийн това, което тези изследвания са пропуснали и това, което предизвиква объркване, е да се определи с точност, кой елемент – сексът или щастието е причината и кой – ефекта. Според тях не само това, но и други фактори освен секса, като доход, локация, възраст могат да бъдат по-добри критерии за това, кое наистина ни прави щастливи.

Екипът е провел следния експеримент: Първо са измерили колко щастливи са били двойките-участници с настоящите си секс програми. След това ги разделили на две групи и помолили едната група да прави два пъти повече секс, докато другата група не променя нищо от секс рутината си. И накрая екипът оценил промяната в щастието на двойките.

След приключването на експеримента учените са установили “лек спад в настроението при тези двойки, които са започнали да правят повече секс.”

Резултатите са показали, че двойките, които са удвоили честотата на своя сексуален живот, не са изпитвали от секса същото удоволствие и са били като цяло по-малко щастливи. 

Източник: Science Alert