Учени от университета „Туфтс” установиха, че пазенето на тайна се отразява не само на умственото здраве, но и на физическото състояние на човека, преадава американското издание „Хъфингтън поуст”.

Оказва се, че хората, които пазят дълбока тайна на някой друг, например свързана с религиозната или сексуалната му ориентация, по трудно се справят с някои от ежедневните си задачи. Да кажем, с миенето на съдовете или грижата за домашния любимец. Всички тези лични задължения за тях са по-трудни и изискват повече енергия и усилия, твърдят учените.

Авторите на проучването твърдят, че хората, които не са били верни на партньора си и пазят това в тайна, са по-малко енергични в изпълнението на същите ежедневни задачи. Колкото по-голямо бреме е тайната, толкова повече мисъл обзема тя. Повече възприятие и действие са повлияни от нея по начин, сходен на това човек да носи физически товар, смятат учените. Така, също както физическите товари, тайните тежат на хората и вземат от енергията им, казват те. Това влияе на здравето. 

Любопитен извод на изследването е още, че жените в него са заявили, че пазят тайната максимум 32 минути, след което я издават. Всяка десета участничка е признала, че „просто не може да пази тайна”.

Източник: Huffington Post