Учени са изследвали ефектите от редица отрицателни събития върху връзките между партньорите. Те са включвали такива неща като загуба на работа, загуба на близък или просто финансови проблеми. Но се е оказало, че най-мощният убиец на връзките е негативността в отношенията между двама души. Според резултата на екипа от психолози, именно намаляването и елиминирането на негативността е това, което може да помогне на една двойка да преодолее тежки моменти в своята връзка. Тежестта дори и на дребните отрицателни действия и думи е много по-голяма от тежестта на също толкова интензивни действия и думи, но с положителен характер.

“Когато хората се сблъскат със стресиращи събития, те са особено чувствителни към отрицателното поведение в тяхната връзка, като най-честите видове подобно поведение включват неща като натрапчива аргументация, прекомерна емоционалност, отдръпване или отбягване на нещо, което е било обещано да се свърши”, коментира Кийт Санфърд. “Неприятният контраст е, че в същото време партньорите са по-малко чувствителни към положителното поведение и думи на другия”.

Дори и малките количества негативно поведение могат да се натрупат: “След като отрицателното поведение достигне определена точка на насищане се оказва, че стресът е само минимално засегнат от понататъчшни задълбочавания на проблемите във връзката”, добавя Санфърд.

Psy Blog