Какво друго може да ви вкара в затвора или да ви донесе солена глоба, дори без да подозирате?

Време е за втората част на прегледа на най-лудите закони по света.

Деца под колата

Отново сме в Дания, за да ви предупредим, че по закон сте задължени да проверите дали край някоя от гумите на колата или под самата нея не е свило дете, преди да потеглите. Ако обаче най-лошото се случи и нараните заспал там малчуган, не се притеснявайте – в същата страна бягството от затвора не е престъпление!

И в тоалетната има ограничения

Бъдете много внимателни, когато посещавате тоалетна в Швейцария. Ако се случи да сте в жилищна сграда и пуснете водата след 22 часа, това се наказва. Очевидно местните власти считат шума за по-вреден от миризмата, така че изборът дали ще оставите тоалетната непочистена до сутринта или ще стискате пак до тогава е изцяло ваш.

Чий е паспортът?

Ако сте британски гражданин трябва да заплатите таксата от 77.50 лири при ваденето на нов паспорт. Той е купен с парите ви и съдържа вашата снимка, значи е ваш, нали? Не съвсем. Според придружаващият текст паспортът е собственост на правителството на Нейно величество. Проблемът е, че през 1955 г. Граф Джовит, бивш главен прокурор на Великобритания, оборил това твърдение с аргумента, че законово и юридически не съществува такова нещо като „Правителство“. Така че кой взима тези 77.50 лири все още не е ясно.

Внимавайте с облеклото

Ако си падате по камуфлажни облекла или просто харесвате комбинацията от кафяво и зелено ще е добре да имате едно на ум, когато посетите Тринидад и Тобаго и Св. Лучия. Двете малки карибски държави напълно забраняват на цивилни да носят подобен тип облекла, за да не се представят за военни или други държавни служители. Ако нарушите закона, ще бъдете глобени, а дрехите-виновници за случката ще ви бъдат конфискувани.

Закони за извънземни

Според английски закон от 1986 г., който носи красноречивото име Закон за открития Космос, Държавният секретар на страната има правото да упражни „значителна сила“, за да отблъсне нашествие на извънземни... стига те да са нападнали Земята неочаквано. Ако случайно имат разрешение за инвазията, законът ги признава за „космически обекти“ и те могат да действат напълно легално. Ето такива закони определено правят Великобритания наистина велика.

На пияна глава

Когато си прекалил с алкохола обикновено си достатъчно замаян и без нуждата да помниш разни странни разпоредби, но все пак бъдете внимателни. Ако се намирате в Сейнт Луис, щата Мисури не е разрешено да пиете бира, седнали на улицата. В Чикаго пък могат да ви арестуват, ако ви заловят да пиете стоящи на обществено място. В Топека, щата Канзас не може да си поръчате вино в чаена чаша, а в Кливланд е забранено повече от един човек да пие от една бутилка уиски. В провинция Саскачеуан, Канада забраната е с една идея по-смислена – там не може да пиете вода в бирария.

С такси, но накъде?

Ако се случи да пътувате с такси в Прага, не е лошо да хвърляте едно око на апарата, за да следите тарифата, по която ви превозват. Ако тя скочи от стандартното Ниво 1 на Ниво 2 значи по-скоро се опитват да ви оберат като всеки нормален турист. Проблем обаче има, когато шофьорът я качи на Ниво 3, защото това е официалната тарифа, определена от правителството, в случай на ядрена експлозия.