Какво гледат мъжете у една жена в първите 10 секунди на срещата? Според ново изследване по въпроса най-привлекателната черта у жените за един мъж са устните. По време на първите десет секунди от срещата с непозната жена един мъж прекарва средно половината от времето, наблюдавайки единствено тази част на лицето й. А ако жената носи червило, това привлича мъжкото внимание дори още повече.

Мъжете в изследването са се концентрирали върху червилото средно за 6.7 секунди, ако то е розово, и за 7.3 секунди, ако е червено. Едновременно с това, ако жената е носила червило, мъжете са отделяли само 0.95 секунди на нейните очи и 0.85 секунди на косата.

Очаквано, по-плътните устни са били намирани от мъжете за по-привлекателни и са привличали тяхното внимание за по-дълъг период от време. Изследването е проведено от учени от университета в Манчестър и е включило 50 участници-мъже, на които са били показвани снимки на различни жени, като са били показвани снимки, на които жените са били с червила и снимки, на които жените са били без червила.

“Данните от изследването показват, че устните представляват една от най-чувствителните части от женското тяло и играят ключова роля за сексуалното привличане у мъжете,” коментира водещият учен на изследването, д-р Джоф Бийти. “Пълните и червени устни в комбинация са постигнали максималния ефект за задържане на мъжкото внимание. Но общият резултат недвусмислено показва, че тези, жени, които са носили червило, независимо от вида устни, които имат, са осигурили значително по-високи нива на привличане на мъжкото внимание от тези, които не са носили червило.”

Psy Blog