„Какво Ви спира?”

 

Задавал съм този въпрос на стотици хора и съм чувал стотици различни отговори. Те представляват виртуален списък с проблеми, вариращи от ужасното правителство до тежко детство, до смазваща работа… и почти всичко останало, за което можете да се сетите.

Това е въпрос, който многократно съм задавал и на себе, и всеки път съм си намирал различно оправдание – че нямам достатъчно пари, че имам твърде много лунички по лицето, че един свещеник почти не ме преби и още много, в зависимост от деня. И през всичкото това време се въртях в саморазрушителния кръг на неутешимостта и самотата.

Но познайте какво открих! Нито едно от оправданията ми не е било истинска причина. Имаше (и все още има) само един истински враг, с който живея всяка минута от всеки ден…

3-буквеният враг

Една стара африканска пословица гласи: „Ако вътре в нас не се крие враг, то никой външен враг не може да ни навреди.” И така, кой е този враг?

Става въпрос за човешкото его и ако успеете да го надвиете навреме и да го „опитомите”, животът ви ще се промени завинаги.

Именно през този процес ни превежда писателят Раян Холидей в новата си книга, подходящо озаглавена Ego Is The Enemy. А моята кратка статия предлага ценни съвети за преборване на неприятеля. Ето кои са те.

Що за проблем е егото?

Четейки книгата на Холидей, усещах как поклащам одобрително глава отново и отново. Не само заради примерите, които той дава, но и заради начините, по които моето его бе повлияло на живота ми.

„Въпреки че учебниците по история изобилстват от истории за вманиачени визионери, преобразили света по свой образ и подобие с абсолютна, почти нерационална мощ, през годините съм открил, че ако се разрови, човек ще открие, че историята е писана и от личности, борили се с егото си на всяка крачка, избягвали светлините на прожекторите и поставяли най-висшите си цели над алчността за признание. Четенето и преразказването на тези истории е моят начин да ги попивам и да се уча от тях.”

Наскоро интервюирах Холидей и му зададох въпрос, който винаги изскача в разговорите за човешкото его: „Не е ли егото важно?” Той обясни, че не бива да го елиминираме напълно (това е невъзможно), а просто да не му позволяваме да стане твърде голямо. Определението, което писателят използва в книгата си е „нездравословна убеденост в собствената си значимост”.

„Егото е онова кисело дете във всеки от нас, което приоритизира получаването на своето над всичко останало. Необходимостта да сме по-добри от, повече от, признати за, далеч над разумното – това е егото. То е усещане за превъзходство и убеденост, които надхвърлят границите на увереността и таланта.”

Трите „етапа”

Не е трудно да мислим, че егото е проблем единствено на свръхуспешните главни изпълнителни директори и знаменитостите-мегаломани, нали? Ако обаче се вгледате в публикациите си в социалните мрежи или общуването си с колегите, ще забележите, че то засяга всички ни.  

Затова книгата Ego Is The Enemy е разделена на няколко части, защото „във всеки момент от живота си хората се намират на 1 от 3 етапа". Ето и кратка разбивка на тези 3 етапа.

Прочетете целия текст на страницата на Мениджър NEWS.