Напоследък все повече родители се оплакват, че имат проблеми, когато приспиват децата си, пише medikforum.ru. Специалисти твърдят, че голяма част от въпросните проблеми са заради увеличеното време, което децата прекарват пред електронни устройства. Затова ви припомняме класическите медоти за приспиване, които успокояват и родителите:

Никакво писане на домашни преди лягане. Учениците често отлагат писането на домашни за последния момент, който е преди да си легнат. С този навик трябва да се преборите. Най-добре е, ако е възможно, домашните да се пишат сутрин, следобед - в зависимост коя смяна е детето, най-късно два-три часа преди лягане. Вечер детето е добре да се занимава с неща, които го отпускат, а не напрягат.

Никакви електронни устройства преди лягане. Гледането на телевизия, електронните игри, взирането в смартфона - взичко това действа възбуждащо върху нервната система на детето. Често, особено по-малките, след като известно време гледат любимо филмче, след това искат да го "преиграят". И започват да търчат изкъщи, да крещат, пълзят, скачат и т.н. И в никакъв случай не искат да си лягат. Затова е и по-добре да спрете телевизора два часа преди лягане, а това се отнася за всички останали устройства.

Дневен режим. Най-добре е, ако детето ляга и става по едно и също време както през работните, така и през почивните дни. Дневният режим не само дисциплинира, то и настройва циркадните ритми на тялото. Подобни деца много по-леко заспиват вечер и се събуждат сутрин.

Четете приказки. Старата добра традиция, която следваха нашите мами и баби, но от която се отказват повечето съвременни родители. Четете на децета си преди сън приказки или други истории, тъй като това им действа успокояващо и отпускащо. Нека детето заспи, слушайки вашия глас. 

Източник: Новите родители