2016 остана в историята с множество нарушения на сигурността. Изглежда обаче хакерите не са се затруднили особено, ако хвърлите един поглед на списъка с най-често хакваните пароли през годината.

Компанията за киберсигурност Keeper публикува ново проучване за най-разпространените пароли през 2016 г. Пригответе се за отчаяние, срам и потрес. Екипът е пресял 10-те милиона пароли, станали публични след нарушенията на сигурността през изминалата година.

Най-често срещаната парола в този списък е 123456 – с нея са били „защитени“ 17 процента от хакнатите акаунти. Тази парола оглавява списъка и за 2015 и 2014 г. Наистина ли хората не се учат?

Следва я също толкова малко изобретателното querty. Всички пароли с изключение на няколко, са съставени от прости модели на клавиатурата.

В списъка ще видите и две странни пароли – 3rjs1la7qe и 8atcskd2w. Според специалиста по сигурност Греъм Клули, това е най-вероятно е парола, създадена от бот, използван за пускане на спам. Друга забележителен аномалия е mynoob, което може да бъде само човешко дело.

Въпреки, че е забавно да се смеем на лошия избор на пароли, Keeper завършва доклада си със заключението, че истинската отговорност би трябвало да носят собствениците на сайтовете. Според него масовите нарушения могат да бъдат овладени, ако уебсайтовете просто налагат правила за сложност на паролите, които правят задължително да се включват цифри, символи, главни букви и т.н. 

Вижте списъка с най-често хакваните пароли за миналата година на следващата страница. Ако откриете вашата - сменете я още сега.