Научно проверени трикове в помощ срещу вредните навици

19 януари 2019 г., 12:02
3438

Shutterstock 

Когато сподели, че е бременна, Марта беше щастлива. От няколко години бяха чакали дете. Но когато се видяхме, както винаги, „да пийнем по нещо“, сподели: „Не бях се замисляла, че трябва да спра всичко изведнъж.“  Нито една бира след работа, нито една цигара в почивката. От тази секунда.

Марта беше твърдо решена да се пребори с вредните навици и заедно успяхме да открием множество научно доказани методи за спиране на пушенето, алкохола, преяждането, и общо взето всички завсимости, от които страда съвременния човек.

„Различните хора ще открият различни трикове, които им помагат да преодолеят изкушението“ – казва Глен Морган, директор на изследователската програма за контрол на тютюнопушенето към американския Националнен институт за борба с раковите заболявания, цитиран от LiveScience

Сменете обстановката 

„Иска се само малко воля“, веднага ще каже някой на Марта. Психолозите обаче ни предупреждават, че волята е ограничена. Тя се изчерпва с течение на деня. Вечер след дългия работен ден сме най-склонни „да се похлъзнем“. Затова, вярвайте в силата на волята си, но не се осланяйте на нея. Нагласете нещата така, че да пестите този ценен ресурс. 

Ако дадете на някого по-голяма чиния, ще яде повече. Действията на един човек могат да се предвидят от околната му среда много повече, отколкото можем да си представим, сочат изследвания.

При зависимите от хероин има около 90 процента връщане към пристрастяването след опит за спиране. Но при зависимите от хероин американски войници във Виентам този процент спада само на 5, когато се връщат в страната си. Защо – защото околната им среда се е променила. Примерът е краен, но добре илюстрира откритата закономерност.  

Най-добрият начин да промените средата е като си вземете почивка. Прекарайте известно време на ново място. Ако трябва да се борите с упорита зависимост, обърнете се към център за рехабилитация. Там ще получите качествена и професионална помощ. За повечето от нас една обикновена ваканция сред природата, съчетана с твърдото решение да променим навиците си, върши чудеса. Ако нямате възможност да си позволите дълга почивка, опитайте да се преместите да живеете известно време при роднини или приятели. 

Направете план със стъпките, които ще предприемете, след като се върнете – планирайте предварително промените в начина ви на живот, като заменяте стария навик с нови приятни преживявания – спорт, танци, медитация, вкусни и здравословни храни. 

Определете си ден за спиране. Като оставим Марта, за която природата сама е определила дата, повечето от нас имат възможност да насрочат Деня Хикс. Това помага да изготвите план, съветват експерти, сред които и Морган: „Представете си, че полагате изпит – трябва да си научите уроците.“

Използвайте телефона си. Вече има много мобилни приложения в помощ на желаещите да откажат тютюнопушенето и други вредни навици. Някои здравни институции разполагат с програми, които включват всекидневна обмяна на съобщения със специалисти, обяснява Лорийн Абрамс, професор по здравна комуникация и маркетинг в университета Джордж Уошингтън в САЩ. Последните според нея са по-ефективни от мобилните приложения, тъй като включват активна обратна връзка. Самата тя разработва собствено мобилно приложение, наречено Тext2Quit. 

Приятел в нужда се познава. Най-определящият фактор в живота на всеки от нас, щем или не щем да го признаем, са другите хора. Намерете човек, който да ви подкрепя в предизвикателството.

„Ако имате приятел или партньор, който е спрял цигарите, това е злато“ – твърди Морган. Той може да сподели какво му е помогнало. Подходете така, сякаш отивате на интервю за мечтаната работа. Подгответе стратегии и се възползвайте от опита на приятелите си.

Изкушението рано или късно ще дойде. Вашето тайно оръжие е психическата подготовка. Използвайте четирите елемента от техниката WOOP (Wish - Outcome - Obstacles – Plan), разработена от психолога Габриел Йотинген от Нюйоркския университет:

1. Желание: определете целта си.
2. Резултат: Държейки целта в ума си, задайте си въпроса: Ако това мое желание се изпълни, какъв е най-добрият възможен резултат? 
3. Пречки:  Представете си ясно тази пречките, които могат да възникнат. Ситуациите, в които ще се изкушите да запалите. Или да си налеете. Или да посегнете към кутията с бисквити.
4. План: След като сте си представили пречката, ще разберете какво трябва да направите, за да я преодолеете. Направете си план, който включва „ако..., то...“ - ако изскочи тази пречка, ще направите Х, за да я заобиколите и да продължите по пътя към целта си.

Изследванията на Йотинген показват, че този метод е помогнал на хората да придобият по-здравословни планове и да постигнат повече успехи в личен и професионален план.  

И не на последно място:

Празнувайте малките победи. Запишете датата и часа. Празнувайте първия ден, първата седмица, първия месец без цигара или напитка. Окуражаващото потупване по гърба е задължително, за да постигнете траен успех. 

Днес Марта е майка на очарователни двегодишни близнаци, не пуши и се чувства по-добре от всякога. Пак намира време „да пийнем по нещо“, но нещото най-често е чай или фреш. И лека полека и аз прихващам от нейните здравословни навици. 

Мая Лефтерова

Коментари