Когато сподели, че е бременна, Марта беше щастлива. От няколко години бяха чакали дете. Но когато се видяхме, както винаги, „да пийнем по нещо“, сподели: „Не бях се замисляла, че трябва да спра всичко изведнъж.“  Нито една бира след работа, нито една цигара в почивката. От тази секунда.

Марта беше твърдо решена да се пребори с вредните навици и заедно успяхме да открием множество научно доказани методи за спиране на пушенето, алкохола, преяждането, и общо взето всички завсимости, от които страда съвременния човек.

„Различните хора ще открият различни трикове, които им помагат да преодолеят изкушението“ – казва Глен Морган, директор на изследователската програма за контрол на тютюнопушенето към американския Националнен институт за борба с раковите заболявания, цитиран от LiveScience

Сменете обстановката 

„Иска се само малко воля“, веднага ще каже някой на Марта. Психолозите обаче ни предупреждават, че волята е ограничена. Тя се изчерпва с течение на деня. Вечер след дългия работен ден сме най-склонни „да се похлъзнем“. Затова, вярвайте в силата на волята си, но не се осланяйте на нея. Нагласете нещата така, че да пестите този ценен ресурс. 

Ако дадете на някого по-голяма чиния, ще яде повече. Действията на един човек могат да се предвидят от околната му среда много повече, отколкото можем да си представим, сочат изследвания.

При зависимите от хероин има около 90 процента връщане към пристрастяването след опит за спиране. Но при зависимите от хероин американски войници във Виентам този процент спада само на 5, когато се връщат в страната си. Защо – защото околната им среда се е променила. Примерът е краен, но добре илюстрира откритата закономерност.  

Най-добрият начин да промените средата е като си вземете почивка. Прекарайте известно време на ново място. Ако трябва да се борите с упорита зависимост, обърнете се към център за рехабилитация. Там ще получите качествена и професионална помощ. За повечето от нас една обикновена ваканция сред природата, съчетана с твърдото решение да променим навиците си, върши чудеса. Ако нямате възможност да си позволите дълга почивка, опитайте да се преместите да живеете известно време при роднини или приятели.