Какви са причините за климатичната криза? Как трайните промени на температурите опустошават нашата планета? Можем ли да направим нещо, преди да е прекалено късно? Холивудският актьор Леонардо ди Каприо търси отговори на тези въпроси във филма на National Geographic Channel „Преди потопа“ („Before the Flood”). Световната телевизионна премиера ще бъде на 30 октомври (неделя) от 20:55 ч. в 171 държави.

Филмът представя неоспорими доказателства за задълбочаването на климатичната криза, която причинява необратими щети върху девствени територии, ускорява изчезването на различни видове и нарушава баланса на екосистемите. „Преди потопа“ обаче посочва не само симптомите, но и решенията – показва какво можем да направим като общество, за да спасим планетата.

Освен един от продуцентите на филма, носителят на „Оскар“ Леонардо ди Каприо е и основно действащо лице. Като екоактивист и Посланик на ООН по въпросите на мира и климатичните промени, актьорът изследва колапса на планетата. Междувременно той разговаря за проблема със световни лидери, сред които американският президент Барак Обама, бившият държавен глава на САЩ Бил Клинтън, държавният секретар Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, изпълнителният директор на SpaceX, Tesla Motors и председател на SolarCity Илон Мъск  и Папа Франциск. Пред камерата застават също изследователи от НАСА, природозащитници, учени и екоактивисти. Всички те дават своите прагматични идеи какво може да бъде направено днес и в бъдеще, за да превърнем икономическите и политически системи в безопасни за околната среда институции.  

„Промяната на климата е фундаментална заплаха за нашата планета“, казва Леонардо ди Каприо. „Ние трябва да действаме като колективен глас и да изискваме незабавни действия. Оцеляването ни зависи от нашата активност. Документалният филм „Преди потопа“ показва решенията на проблема преди информацията да бъде изкривена, както обикновено се случва, от финансовите интереси на производителите на горива“, допълва актьорът.

„Искате ли да знаете колко голяма вреда сме причинили на нашата планета и колко много време ни трябва, за да намерим решение, преди екосистемата да загине? Повече не можем да си затваряме очите пред проблема и да се надяваме да се разреши от самосебе си“, добавя режисьорът на продукцията и носител на „Оскар“ Фишър Стивънс. „Надявам се този филм да ни подейства като аларма и да разберем, че съдбата ни ще бъде необратима, ако се провалим. В навечерието на едни от най-важните избори на нашето време се надявам продукцията не само да образова зрителите за заплахата, пред която сме изправени, но и да накара гласоподавателите в САЩ да разберат колко е важна ролята им тази есен“, добавя той.

„National Geographic по традиция вдъхновява хората да се грижат за планетата“, казва Кортни Монро, изпълнителен директор на National Geographic Global Networks.  „Днес, в разгара на една криза, която никой не може да отрече, а именно промяната на климата, ние сме отговорни да вдъхновим хората да предприeмат нужните действия. Не се съмнявам, че глобалното влияние на нашия бранд, комбинирано със страстта на Леонардо ди Каприо по проблема и изключително увлекателния начин на разказване на Фишър Стивънс, ще изведат тази критична тема на преден план както никога досега”, категорична е Монро.

Филмът е продукция на RatPac Documentary Films, Appian Way и Insurgent Media. Продуциран е от Леонардо ди Каприо, Брет Ратнър, Фишър Стивънс, Джеймс Пакър, Дженифър Дейвидсън и Тревър Давидоски. Изпълнителен продуцент е холивудската легенда Мартин Скорсезе.