НАСА току-що публикува своя каталог със софтуер за 2017 – 2018 г., достъпен за безплатно сваляне, без такси, авторски права или други ограничения. 

Това е третият път, когато американската космическа агенция пуска подобна компилация като част от програмата си за трансфер на технологии

Каталогът включва софтуерни продукти с широк обхват от технически приложения. Много от тях са публично достъпни за първи път. 

Организиран в 15 категории, каталогът включва софтуер за обработка и съхранение на данни, бизнес системи, операции, реактивно движение и космонавтика. 

Всяка от тези категории съдържа десетки софтуерни продукти за сваляне. Ако се затруднявате да преглеждате всички един по един, може да започнете от списъка с 20-те най-търсени програми от каталога. 

Разбира се, по-голямата част от софтуера е свързан с космическите технологии, тъй че ако нямате намерение скоро да строите ракета, може да не ви е от полза, но други теми могат да представляват интерес. 

Например роботика, автономни системи, както и всички инструменти за изследване на климата и околната среда, които използват данни от сателитите на НАСА. Споменавайки данни, списъкът предоставя изобилие от инструменти за тяхната обработка и складиране. Ако решите, с помощта на предоставения софтуер, можете да разработите следващото приложение за обработка на изображения и данни

Източник: Science Alert