Нарцисът не се интересува от чуждите чувства, а само от своите. Ако сте увлечени във връзка с токсичен партньор, знаете, че това е най-голямото психическо изпитание. Нарцисът упражнява насилие върху половинката си, при това изобщо не става дума за физически, а за психически тормоз.

Нарцисът преобръща света ни наопаки, манипулира по такъв начин, че ни кара да се съмняваме в собствените си способности. Нарцисът ни кара да се съмняваме в собствените си качества и възможности. Прави ни слепи за истината, манипулира ни, без да го осъзнаваме. Последствията обаче са трайни и жестоки.

Нарцистичното поведение е рушително и погубващо, затова ако сте успели да се спасите от подобно пагубно влияние, значи сте постигнали успех и сте се съхранили като личност. Ето знаците, които доказват, че сте се спасили от влиянието на нарциса до себе си:

1. Сложили сте край на връзката.

Категорично и ясно. Без никакви раздори, без вътрешни терзания и без колебания. Не се съмнявате, че това е правилното решение.

2. Не се трогвате от молбите на бившия.

Нарцисът има навика да тормози бившия си партньор и да се опитва да го манипулира, дори след като са престанали да бъдат заедно. Имате силата да игнорирате обаждания и съобщения. Това показва израстване и доказва, че вече сте поели по пътя на независимостта си.

3. Нямате нужда от него.

Не търсите одобрението му. Не се интересувате какво ще каже за вашите решения, за вашите избори, за промените, които искате да въведете в живота си. Не се страхувате. Мислите единствено за своето добро и своите нужди.

4. Емоционално стабилни сте.

Много по-уверени сте в себе си, знаете какво правите и какво искате от живота. Намерили сте своето място и следвате своя път – без страх и без да обръщате поглед назад.

5. Помагате на други, които преживяват същото.

Да си бил във връзка с токсичен партньор е страшно. Да си се освободил от подобно влияние е за пример. Да помагаш на други, които минават в момента през същия ад, е достойно и похвално. Това показва не само вашето окончателно освобождение от оковите на зависимостта, но също и доказва, че имате добро сърце, умеете да изпитвате емпатия и искате да приложите своя горчив опит на практика, за да спасите и други.