Следващия път, когато шефът ви разкаже плоска шега, не се чувствайте задължени да се смеете, а внимавайте – той може да разбере, че се преструвате. Изследователи от Лондон откриха, че мозъците ни функционират по различен начин, когато чуваме истински смях в сравнение с фалшиви подсмивания, пише Daily Mail.

Когато смехът е насилен, той активира част от мозъка, която е свързана с разгадаването на емоции. Това означава, че ние знаем, че това не е истински смях и автоматично се опитваме да отгатнем защо човека срещу нас се преструва, какво означава смеха му и какво наистина мисли. Истинският смях пък активира области на мозъка, които са свързани с радост и положителни емоции.

За да тества теорията, психологът д-р Каролин МакГетигън от Университета Royal Holloway, Лондон изследва мозъчните реакции на доброволци, докато слушат истински смях в клипове от YouTube. За целта всеки участник трябва да избере клипове, които смята за смешни. След това резултатите се сравняват с реакцията на мозъците им, когато чуят фалшив смях.

Изследването показва, че участниците, нито един от които не е бил запознат с целта на проучването, могат несъзнателно да разберат кога смеха е неискрен. Д-р МакГетигън коментира резултатите от изследването :  “Наистина е изключително, че мозъкът ни е в състояние да открие истинското щастие в хората. Мозъците ни са много чувствителни към социалното и емоционалното значение на смеха.”