Колкото по-хубава е жената, с която си ляга мъжът, толкова той е по-склонен да поеме риск и да прави секс без презерватив, сочи проучване, публикувано в Бритиш медикъл джърнъл.

И обратното важи с пълна сила – колкото по-непривлекателна е партньорката, толкова по-редовно той слага кондом.

Проучването

Изследователи от университета в Бристол правят проучване. В продължение на една година те изследват сексуалните навици на 51 хетеросексуални мъже на възраст от 19 до 61 г. , за да установят кога ползват презерватив и кога - не.

Целта на проучването най-вече била да се установи дали красотата на партньорката може да промени сексуалните навици и начина на предпазване от полово преносими болести.

Осъзнат риск

Така изследователите установили закономерност – „Мъжете са склонни да поемат риск и да правят секс с жена, която намират за привлекателна, без да слагат кондом. Дори тогава, когато смятат, че тя би могла да ги зарази“, обобщава Анастасия Елефтериу, една от ръководителките на проучването.

Проучването обхваща сравнително малко хора, но изследователите напомнят, че то показва реална тенденция, защото не отчита други фактори, „мотивиращи“ безразсъдния секс като алкохол, приповдигнато настроение, които винаги променят решението да се сложи презерватив.

Предишно проучване пък доказа, че мъжете имат репродуктивна нагласа и са по-склонни да направят дете на жена, която намират за атрактивна.

Новите родители