Мъжете на средна възраст от по-бедни семейства е два пъти по-вероятно да останат необвързани в сравнение с връстниците им с по-заможен произход. Това посочва ново проучване, посветено на липсата на социална мобилност в обществото, проведено във Великобритания. За изводите съобщава "Гардиън".

Изследването установява, че всеки трима 42-годишни мъже от бедни семейства са без партньорка или съпруга, в сравнение с един от седем при тези с по-богати родители. 

Според експертите това се дължи на по-ниския им потенциал за брак, но и на по-голямата вероятност за разпадане на отношенията между мъжете от семействата с ниски доходи.

Мъжете от домакинства с нисък доход са повече от два пъти по-склонни да се развеждат (11 %), отколкото тези с висок доход (5 %), сочат още данните. Почти два пъти по-вероятно е те никога да не встъпят в брак (36 % срещу 20 %). 

Отдавна е установено, че синовете на по-богатите родители впоследствие имат по-високи доходи от тези с бедни родители, но през последните години разликата се е увеличила, изтъкват британските автори. През 2012 г. заетите 42-годишни мъже, чиито родители са сред най-богатите, са получилава средно 88% повече средства от тези на най-бедните семейства. През 2000 г. разликата е била 47%. Разликата в доходите намалява до 66% след данъчното облагане.

Източник: Мениджър Нюз