Учени твърдят с по-голяма увереност от всякога, че полът и предпочитанията за консумация на месо са свързани. Статия, публикувана в Nature Scientific Reports, показва, че тази разлика е почти универсална за всички култури и че е още по-изразена в по-развитите държави, съобщи Асошиейтед прес.

Известно е, че в някои страни мъжете ядат повече месо от жените, както и че хората в по-богатите държави консумират повече от този продукт като цяло. Новите открития обаче показват, че когато мъжете и жените имат социалната и финансовата свобода да избират начина си на хранене, те се разминават още повече, като мъжете ядат повече месо, а жените - по-малко.

Това е важно, тъй като според по-ранни изследвания на Илинойския университет около 20% от глобалните емисии на парникови газове, които затоплят планетата, се дължат на хранителни продукти от животински произход. Изследователите от новото проучване смятат, че резултатите им могат да допринесат за прецизиране на усилията за убеждаване на хората да ядат по-малко месо и млечни продукти.

"Ако може да бъде направено нещо, за да бъде намалена консумацията на месо сред мъжете, би имало по-голямо въздействие, отколкото сред жените", каза Кристофър Хопуд, професор по психология от университета на Цюрих и един от авторите на изследването.

Учените са анкетирали над 28 000 души в 23 държави на четири континента по колко от различни видове храна консумират всеки ден, след което са изчислили средното потребление на месо от сухоземни животни според половата идентичност във всяка държава. Те са използвали индекса на ООН за човешкото развитие, който измерва здравето, образованието и стандарта на живот, за да определят колко "развита" е всяка страна, и също така глобалния индекс на разликата между половете - скала за равенство между половете, публикувана от Световния икономически форум.

С три изключения - Китай, Индия и Индонезия, разликите между половете в консумацията на месо са по-големи в страните с по-високи показатели за развитие и равенство между половете.

Резултатите не дават отговор на въпроса защо мъжете наблягат повече на месото, но учените имат няколко теории. Едната е, че еволюционно жените са предразположени хормонално да избягват месо, което може да е заразено и да се отрази на бременността, докато протеините на месото са ценни за мъжете, които са ловували. 

Но дори идеята за мъжете ловци е свързана с културата. Това е добър пример за друга теория - нормите в обществото оформят половата идентичност от ранна възраст и оттук какво слагат хората в чиниите си.