Морски вълни, ромон на листа, чуруликане на птички или най-новият албум на любимата ви група – много хора твърдят, че музиката им помага да заспят. Освен че действа приспивно, музиката отстранява и външните и вътрешните дразнители, които биха могли да смутят съня. До този извод стига и едно ново изследване. Който периодично заспива трудно, страда от нарушения на съня. Тези нарушения се изразяват в отклонение от нормалните модели, което повишава риска от проблеми със здравето и се отразява негативно върху качеството на живота на потърпевшите. Една от най-честите форми е безсънието, тоест неспособността за спане или заспиване. Има, разбира се, и други симптоми, които за щастие се проявяват рядко – например сънна апнея и нарколепсия. Нарколепсията е мозъчно нарушение, при което засегнатите могат да заспят внезапно във всеки един момент.

Музика срещу нарушения на съня?

Според изследването, проведено от Табита Трехан и екипа й от университета на Шефилд (Великобритания), вече има хора, които лекуват нарушенията на съня си с музика. Учените провели онлайн анкета сред широката общественост, в която се оценявали навиците за сън на хората и тяхната музикалност. Повече от половината анкетирани съобщили за един или друг вид смущение на съня. Около една трета например се оплакали от всекидневни проблеми със заспиването,често будене през нощта или прекалено ранно събуждане. Резултатите от анкетата били публикувани в списание PLOS ONE. От 650 участници 60 процента признали, че слушат музика като сънотворно средство. Запитани за музикалните им предпочитания, те назовали  14 жанра и 545 композитора, чиито произведения слушали преди заспиване. Дори онези участници, които нямали проблеми със съня, използвали музиката във всекидневието си, за да се отпуснат и подобрят качеството си на сън. Анкетираните били на мнение, че музиката стимулира съня и не позволява на вътрешното ни безпокойство или на външни фактори да прекъсват отдиха ни. Изследването показало също, че предимно млади хора слушат музика, за да заспят по-лесно. Спокойната бавна музика е особено препоръчителна за тази цел.

Какво въздействие има музиката?

Учените не правят заключения за психологичния ефект на музиката – резултатите от тяхното изследване свидетелстват само за убеждението на анкетираните, че музиката им помага да заспиват. То предлага и първите доказателства за това, че много хора използват музика от различни жанрове като „лекарство“, вярвайки, че тя подобрява съня им.

Адаптация: Цветелина Велчева