Това е невероятната история на един мъж, който, въпреки че не може да ходи или говори, бе временно събуден след прием на приспивателно.

Медицинският случай е описан в Cortex от изследователи от университетските медицински центрове „Радбауд“ и „Амстердам“.  Те се надяват, че тяхното изследване ще ни помогне да разберем по-добре сложните неврофизиологически процеси, които настъпват след сериозни мозъчни увреждания. Освен това то предоставя нови доказателства, според които сънотворното золпиден би могло да се прилага при хора в псевдокома или вегетативно състояние.

Преди 8 години 29-годишен мъж, известен само като Ричард, преживява остра хипоксия – медицински термин, с който се означава недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм – след като се задавя с парче месо. Въпреки че първоначално показва признаци, че се е възстановил, по-късно пациентът загубва умението да говори, яде независимо или да се движи спонтанно в резултат на това свое мозъчно увреждане. Макар и на пръв поглед да изглежда така, сякаш е напълно „изключен“ от света в някои аспекти, той очевидно е буден и в съзнание.

„Неговото състояние всъщност се нарича акинетичен мутизъм и е доста рядко – казва д-р Хисе Арнтс, водещ автор на изследването и неврохирург в университетския медицински център „Амстердам“. – Тези пациенти са в пълно съзнание, но не могат да говорят или да се движат спонтанно. Пациентът постоянно е в будно състояние на дълбока апатия – на пръв поглед напълно безразличен към болка, жажда, глад, не показва признаци на емоция“.

Днес мъжът, който вече е на 37 години, остава в стабилно състояние – без каквито и да било признаци на подобрение. Един ден обаче неговото семейство и лекари решават да прибягнат до ново експериментално лечение. През годините Вилемин ван Ерп от университетския медицински център „Радбауд“, е попадала на множество медицински изследвания, според които едно често срещано приспивателно би могло да окаже положителен ефект на пациенти, страдащи от разстройства на съзнанието. И така, с благословията на неговото семейство, Ричард получава това лекарство.

Золпидем е приспивателно, което понякога се продава под името Амбиен в САЩ. То се предписва на милиони хора по света, страдащи от безсъние. Медикаментът е сравнително прословут заради своите странни странични ефекти, които се наблюдават периодично – например загуба на памет и необикновени промени в поведението. В основата си обаче то потиска определена мозъчна активност и позволява на хората да заспят.

20 минути, след като Ричард приема лекарството, той започва да говори спомнтанно. Ван Ерп е дала на мъжа една-едничка доза золпидем, но е трябвало незабавно да посети друг пациент.  Съвсем неочаквано медицинската сестра ѝ се обажда и ѝ казва, че един „специален човек“ иска да разговаря с нея по телефона – това е Ричард, който пита Ван Ерп какво става и дали би могъл да хапне малко фаст фууд.

„Пациентът буквално се пробуди“, потвърждава д-р Антс.

Той дори е успял да извърви кратко разстояние и да звънне на баща си, който не е чувал гласа на сина си през последните 8 години. Ричард успява в това състояние 30 минути, след което отново изпада в своеобразна псевдокома. Екипът дава периодично лекарството на мъжа и всеки път той реагира по сходен начин – с периоди на активност, траещи до 2 часа. Малко по малко обаче лекарите забелязват, че ефективността на приспивателното рязко намалява. Изглежда, че то престава да действа, ако се приема твърде често.

За да разберат как този медикамент се отразява на мозъка на Ричард, те го сканират преди и след неговия прием. Скенерът показва прекомерна активност в определени части на мозъка. След като сънотворното ги потиска обаче, се създава „място“ за говор и движение.

„Бихме могли да сравним функцията на мозъка с голям струнен оркестър. При нашият пациент първата цигулка е свирела толкова силно, че буквално е заглушавала останалите музиканти и те вече не са можели да се чуват един друг. Золпидемът прави така, че първата цигулка да свири по-тихо, и всичко се връща по старому: – обяснява д-р Арнтс пред IFLScience.

Множество проучвания показват, че золпидем има „чудотворната“ способност да събужда временно хора с разстройства на съзнанието. Първият подобен случай е наблюдаван през 1999-а в пациент от Южна Африка, който е бил във вегетативно състояние в продължение на цели 3 години (след като е бил блъснат от камион). След като получава доза золпидем, той се събужда и за няколко часа може да говори. С течение на времето (и получавайки още дози от лекарството), неговото състояние се подобрява и той успява да остане буден и без золпидема. През годините множество други подобни случаи са наблюдавани в различни кътчета на света.

Източник: IFLScience